Зміна температури на вулиці диктує свої правила, і цей агресивно сонячний період, несучи за собою ряд незручностей, дискомфорту, повинен теж регулюватися правилами, дотримуючись яких, життя стане якісно приємнішим. Про головні принципи харчування у спеку розповідає відомий українскький дієтолог Наталя Самойленко:
Правило № 1
Влітку ми потіємо, і це фізіологічний процес для терморегуляції. З потом ми втрачаємо воду і важливі електроліти — Na, K, Mg, Cа, які вимагають поповнення.
Пофарбованій рідині з цукром або цукрозамінниками та бульбашками це важко зробити, тому не «заїдайте» спрагу такими напоями, а слухайте своє тіло, і поповнюйте водний баланс — в першу чергу чистою водою!
Правило №2
Безпека, обережність і пильність. Пам`ятайте про те, що спека вносить корективи в якість продуктів, при недотриманні правил зберігання яких небезпека збільшується в геометричній прогресії.
Особливо будьте пильними до таких продуктів, як ковбасні вироби, сире м`ясо та риба, молочні продукти, вершки, та виключіть з раціону ті продукти, які при умовах такої температури швидко псуються. Уникайте доставок в цю пору, поєднайте приємне з корисним. Складіть здорову тарілку самі, або почастуйте себе стравою в закладі з-під ножа.
Правило №3
Літо — це справжній подарунок нашому організму з точки зору збагачення макро- і мікронутрієнтів. Додавайте в кожен прийом їжі зелень, овочі, листя салату. Вони багаті калієм, кальцієм, вітамінами групи В (особливо фолатами), С, антиоксидантами. Ягоди, фрукти — обов`язково, але, давайте спробуємо без переїдання (диня та кавун передають великий привіт).
Розбавте раціон холодними супами (гаспачо, холодний борщ, окрошка).
Високоякісний білок знайдете в яйцях, рибі, м`ясі (без обсмажування), бобових. На сніданок і обід вони підійдуть ідеально.
Вечері іноді робіть з комбінації овочів і корисних жирів. Наприклад, тушкований кабачок, цукіні, томат, цибуля, з додаванням оливкової олії, кунжуту, оливок та авокадо.