«Якщо ми заглянемо до старих українських кулінарних книг, то обов`язково знайдемо там рецепт гречаників. Гречаники давно популярні в Україні. Ця страва на основі гречаної крупи з додаванням м`яса, засмажки з овочів чи картоплі, існує багато варіантів приготування. За формою вони трохи нагадують котлети. У давнину гречаники готували з гречаного борошна з яйцем і сироваткою, за однією з версій, іноді додавали дріжджі та хлібну закваску.
Схожа страва присутня на польській кухні, французькій, німецькій і навіть корейській. Але, на відміну від українських гречаників, в інших країнах вироби більш тонкі і часто їх готують солодшими та подають із ягідними соусами чи йогуртом.
Здебільшого до гречаників завжди додають фарш — частіше з птиці: курки, індички чи качки. Але існує і пісний варіант — без яйця та м`яса, лише з доповненням овочів. Щодо способу приготування, то в українському варіанті страви іноді гречаники спочатку обсмажують, а потім запікають та подають зі сметанним чи томатним соусом.
Я хочу поділитися рецептом гречаників з курячим фаршем та соусом на основі томатної пасти та яблука. Особливий смак соусу надає розчинна кава — досить незвичайно, але дуже смачно, післясмак соусу просто захоплює рецептори в полон. Самі ж гречаники я вирішив не обсмажувати, а одразу запекти. На мою думку, так блюдо буде трохи кориснішим», — каже Євген Клопотенко.
Як приготувати гречаники з томатним соусом?
Складові:
Для гречаників:
300 г курячого фаршу
125 г гречки
50 г сала
250 мл води
2 яйця
1/3 ч. л. чорного меленого перцю
3-4 ст. л. манки (для панірування)
3-4 ст. л. соняшникової олії
1/2 ч. л. солі
Для томатного соусу:
2-3 ст. л. томатної пасти
200 мл води
3-4 зубчики часнику
1/2 шт. перцю (гіркого)
1 яблуко
1 ч. л. кава розчинна)
1 щіпка цукру
1 щіпка солі
Гречаники з томатним соусом: покроковий рецепт
Залийте 125 г гречаної крупи 250 мл води, посоліть на смак і варіть на середньому вогні протягом приблизно 15 хвилин. Завжди звертайте увагу на вказівки на упаковці, вони можуть відрізнятися залежно від виробника.
Порубайте ножем 50 г сала. Коли гречка охолоне, додайте до неї 300 г курячого фаршу та подрібнене сало. Додати 2 яйця.
Трохи посоліть і поперчіть. Надайте основі для гречаників форму, як на котлети.
Запануйте гречаники в манці (вам знадобиться приблизно 3-4 ст. л.).
Застеліть лист пергаментом і змастіть олією. Викладіть гречаники і запікайте в духовці за температури 180 градусів 15-20 хвилин.
Для томатного соусу натріть на тертці 1 яблуко. Перекладіть у сковороду разом із 2-3 ст. л. томатної пасти та 200 мл води. Натріть на дрібній тертці або пропустіть через часниковий прес 3-4 зубчики часнику, додайте в сковороду.
Наріжте тонкими слайсами гіркого перцю і додайте в соус разом з 1 щіпкою цукру і 1 щіпкою солі. Гасіть 2-3 хвилини і додайте 1 ч. л. розчинної кави. Перемішайте соус та доведіть до потрібної консистенції.
Подавайте готові гречаники разом із томатним соусом.