Готуємо знаменитий український десерт кіфліки
Готуємо знаменитий український десерт кіфліки

Готуємо знаменитий український десерт кіфліки

«Кіфлики — традиційна закарпатська випічка, яку роблять із різноманітними начинками, найчастіше це якесь варення чи порубані горіхи. За формою вони нагадують рогалики чи круасани. За однією з версій, така випічка була відома ще з XII століття і, схоже, прийшла в європейську кухню з Туреччини, де цей рогалик отримав свою форму завдяки мусульманському півмісяцю. Сьогодні я хочу поділитися рецептом кіфликів із начинкою зі слив, горіхів та маку, повірте — це просто смакота!», — каже Євген Клопотенко.

Як приготувати кіфлики?

Складові:

Для тіста:

320 г пшеничного борошна

260 г кукурудзяного борошна

200 г вершкового масла

1 яйце (додатково 1 жовток для змащування)

350 г сметани

10 г сухих дріжджів

3 ст. л. цукру

1 щіпка солі

за смаком цукрова пудра (опціонально, для посипання)

Для начинки:

400 г слив

200 г цукру

50 мл води

3 ст. л. маку (і додатково для посипання)

3 ст. л. подрібнених волоських горіхів

Кіфліки: покроковий рецепт

Підготуйте інгредієнти для тіста та начинки кіфликів.

Вимийте 400 г слив та видаліть кісточки. Можна використовувати і заздалегідь розморожені сливи. Розріжте їх навпіл і перебийте у фуд-процесорі з 200 г цукру та 50 мл води.

Покладіть у чашу кухонного комбайна 200 г вершкового масла кімнатної температури, додайте до олії 320 г пшеничного борошна та 260 г кукурудзяної. Додати 1 яйце, 3 ст. л. цукру та щіпку солі. Перетріть за допомогою насадки-гак.

Розмішайте в мисці 10 г сухих дріжджів із 350 г сметани і додайте суміш у тісто. Замісіть пружне тісто. Якщо потрібно, додайте ще трохи борошна чи сметани. Загорніть готове тісто у харчову плівку та залиште на 1 годину в холодильнику.

За допомогою качалки розбийте в крихту волоські горіхи. Нам знадобиться приблизно 3 ст. л. А якщо хочете швидше, горіхи можна перебити в спеціальній чаші кухонного комбайна.

Додайте крихту з горіхів у миску зі сливовим пюре.

Всипте до слив і горіхів 3 ст. л. маку. Так смак начинки буде більш насиченим.

Добре перемішайте начинку до рівномірного розподілу інгредієнтів.

Дістаньте тісто з холодильника і розділіть на 2 частини, кожну з яких розкотіть у пласт діаметром приблизно 20 см. Поділіть тісто на трикутники, їх має вийти від 6 до 8 шт.

На кожен трикутник викладіть начинку зі слив, маку та горіхів.

Загорніть кожен трикутник у форму рогалика.

Викладіть сформовані рогалики на лист, застелений пергаментом. Відстань між рогаликами має бути не менше 2 см, оскільки вони трохи збільшаться у розмірі. Змастіть кожен рогалик жовтком.

Посипте маком. Випікайте кіфли при температурі 200 градусів 15-20 хвилин. Готові рогалики притрусіть за бажання цукровою пудрою.


Теги: десерт ELLE, рецепти клопотенко, українська кухня
Джерело матеріала
loader