«Цей традиційний американський десерт популярний у всьому світі, і здається, що його обожнюють навіть ті, хто не любить сир. Багато хто думає, що готувати чизкейк — складно, але це не так. Головне — дотримуватись покрокової інструкції та все вийде», — запевняє Євген Клопотенко.
З чого готують чизкейк
Все дуже просто, чизкейк готують з крем-сиру або жирного сиру, яєць, цукру та роблять два варіанти – з випічкою та холодний з використанням желатину. Викладають начинку на пісочне тісто або роблять без основи, щоб вийшло суфле. Решта добавок – політ фантазії. У чизкейк додають фрукти, ягоди, шоколад та авокадо, щоб зробити структуру маслянішою. Готують солоні чизкейки з оливками та маринованими огірками. Ми ж зробили десерт із начинкою з сиру, банану та смородини. Вийшов ніжний і в міру солодкий чизкейк з ледь помітним банановим смаком і ненав’язливим переходом до помірно-кислого.
Як приготувати чизкейк з бананом, смородиною та кардамоном
Інгредієнти:
Для пісочного тіста:
150 г вершкового масла 82,5%
75 г цукру
3 яйця
2 дрібки солі
250 г пшеничного борошна
½ ч. л. розпушувача
Для начинки:
500 г сиру 9%
150 г цукру (+25 г в смородину)
2 банани
¼ ч. л. меленого кардамону
50 мл сметани 20% (або кефіру 2,5%)
250 г свіжої або замороженої смородини
2 ст. л. кукурудзяного крохмалю
Чизкейк з бананом, смородиною та кардамоном: покроковий рецепт
Вершкове масло дістаньте з холодильника, щоб воно стало кімнатної температури та розм`якло. Якщо у вас заморожена смородина, попередньо не розморожуйте її, інакше ягоди пустять сік, а це нам не потрібно. Свіжу смородину помийте, переберіть і викладіть на паперовий рушник, щоб увібралася вода.
Готуйте пісочну основу чизкейку. Візьміть 3 яйця та відокремте жовтки від білків. Білки залиште для сирної начинки. У мисці або чаші кухонної машини змішайте 150 г розм`якшеного вершкового масла 82,5% з 3 жовтками та 150 г цукру. Використовуйте міксер на середніх оборотах або кухонну машину з К-подібною насадкою. На цьому етапі приготування залишаться крупинки цукру, що цілком нормально.
Додайте в миску або чашу кухонної машини 250 г пшеничного борошна, ½ ч. л. розпушувача та дві дрібки солі для балансу смаку. Змішайте інгредієнти до однорідної маси.
Візьміть розбірну форму діаметром 22 см. У неї необхідно вкласти пісочне тісто. Зверніть увагу, якщо у вас воно тепле, то не вдасться його ідеально розкотити, тому оберніть харчовою плівкою та покладіть у холодильник на 10-15 хвилин. Якщо тісто прохолодне, одразу переходьте до наступного кроку.
Перекладіть тісто на лист пергаменту та накрийте другим листом. Розкотіть коло такого діаметра як форма. Приберіть верхній лист і перекладіть тісто у форму, притискаючи до дна та бортикам.
Форму з пісочною основою поставте у холодильник на 20 хвилин.
Увімкніть духовку розігріватися до 220 градусів.
Зробіть начинку. У глибоку миску всипте 500 г сиру 9%, додайте 2 середні банани, 3 білки, що залишилися, 50 мл сметани 20% або кефіру мінімум 2,5%, 150 г цукру та ¼ ч. л. меленого кардамону. Інгредієнти перебийте блендером до однорідної маси. Ми не рекомендуємо використовувати сир меншої жирності, тому що не вийде масляної та ніжної структури чизкейку.
В окремій мисці змішайте 250 г свіжої чи замороженої смородини з 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю та 25 г цукру.
Дістаньте форму з пісочною основою з холодильника, всипте смородину з кукурудзяним крохмалем на дно, рівномірно розподіляючи. Зверху на ягоди вилийте сирну начинку. Акуратно розрівняйте силіконовою лопаткою.
Ставте чизкейк у розігріту до 220 градусів духовку та зменшуйте температуру до 160 градусів. Готуйте десерт 1 годину 15 хвилин. Після того, як чизкейк приготувався, дістаньте його з духовки та залиште у формі до повного остигання та стабілізації. На це піде мінімум година.