Коротка історія кави в Івано-Франківську
Коротка історія кави в Івано-Франківську

Коротка історія кави в Івано-Франківську

Ось і прийшла зима.

Готуємося до чи не найскладнішої пори року в нашому житті.

Але кава, це один з тих напоїв, котрі допомагають нам зберігати бадьорість, зігрівають душу і нагадують про часи після нашої перемоги.

Сьогодні з нашим незмінним партнером Торговою Маркою Кава Старого Львова мандруємо до наших сусідів в Івано-Франківськ.

Івано-Франківськ неможливо уявити без затишних кав’ярень та п’янкого аромату кави, що долинає звідусіль на маленьких вуличках давнього міста, розповідає сайт franyk.

Люблять поласувати кавою франківчани вже не одне століття і продовжують зберігати і плекати багаторічні традиції готувати цей напій і смакувати ним.

Кава Кон-панна.

Перша згадка.

1802-й рік – саме тоді датують першу згадку про франківську каву.

Щоправда, тоді це була станиславська кава, адже тоді місто мало ще стару назву.

Кавою вже тоді франківці полюбляли поласувати і ходили за нею у місцеві кав’ярні.

Тим роком датуються записки віденця Йосефа Рорера, що тоді завітав до Івано-Франківська.

Він розповів, що скуштував доброї кави в нашому місті.

Першою відомою кав’ярнею у місті, що її датують першою половиною дев’ятнадцятого століття, вважається цукерня-кав’ярня Шенґерського, яку згодом називали кав’ярнею Ертеля (тепер – вулиця Мазепи, 1).

Це була непроста кав’ярня – її вважали справжнім осередком вільнодумства у тодішньому Станиславові! Цей заклад гуртував довкола себе прогресивну тогочасну молодь, що приходила за чашкою запашного напою обговорити останні новини революційних подій.

Цікавий факт про тодішнє споживання кави: вважалося, що кава не просто чудовий тонізуючий напій, а й хороша альтернатива тогочасним дезінфекторам.

Подекуди її використовували замість карболової кислоти та хлорки.

Кава з корицею.

Кав’ярні «для еліти».

Друга половина дев’ятнадцятого століття – час, коли в місті з’являються «елітні» кав’ярні.

Однією з найвідоміших таких тогочасних кав’ярень Івано-Франківська вважається заклад під назвою «Уніон», заснований відомим місцевим ресторатором Германом Бассом.

Інтер’єр цього закладу мав дуже «помпезний» і вишуканий вигляд – білі тони, подекуди з позолотою.

Через такий інтер’єр кав’ярня дуже швидко здобула популярність і приваблювала відомих людей.

Кава еспресо.

Яку каву споживали франківці минулого століття найчастіше?.

Станиславські кав’ярні мали свої традиції і навіть фірмові кавові десерти.

Найпопулярнішою у закладах міста була холодна кава, до якої обов’язково додавали кульку ванільного морозива, що клали зверху вже після охолодження напою.

Прискорювали охолодження напою і кубики льоду, що також клали в чашку.

Популярною в ті часи була і так звана «біла» кава, рецепт приготування якої потрапив до нас з далекої Малайзії.

Кавові зерна для цього напою обсмажували спеціальним чином.

Додавали до напою трохи міцного чаю та згущеного молока, завдяки чому кава була неймовірно ніжною і запашною.

Такі чудові напої зробили наше місто одним з тих, де найбільше поціновувалася справжня кава.

Тому ті, хто приїжджав до Станиславова у минулому столітті, неодмінно мусіли випити чашку (а то й не одну!) запашної кави.

Такі традиції зберігаються і по сьогодні.

Ірина СЕМЕРЕНКО.

Пов’язано.

Джерело матеріала
loader