Як приготувати польський суп журек
Як приготувати польський суп журек

Як приготувати польський суп журек

«Традиційно польський журек подавали на Великдень чи Різдво. Але з часом цей смачнезний суп з димним ароматом та ніжним вершковим смаком так полюбився, що його стали готувати й просто так. За легендою суп журек створив корчмар із Познані. Він побився об заклад із відвідувачем, що той не зможе з’їсти найгірший суп, який приготує корчмар, а інакше він віддасть свій шинок. Він поклав у каструлю з гарячою водою сосиски, налив закваски та вкинув ті овочі, які в нього були. А щоб, на його думку, стало ще гірше — додав багато часнику і майорану. Але відвідувачу суп настільки сподобався, що він попросив добавки. Тож корчмар втратив свій трактир і переїхав до іншого міста. Та, можливо, саме завдяки йому ми зараз маємо таку чудову польську страву!», — розповідає Євген Клопотенко.

Як приготувати журек

Інгредієнти:

Для закваски:

100 г житнього борошна

400 мл води

сік ½ лимона

Для супу:

2 л води

4-5 картоплин

2 цибулі

1/3 селери

1 морква

300 г копчених ребер

200 г варено-копченої ковбаси

100 мл сметани

2 ст. л. олії

2 зубчики часнику

2 лаврових листи

сіль та перець до смаку

Журек: покроковий рецепт

Підготуйте всі інгредієнти для приготування польського журека. Овочі завчасно очистьте та вимийте.

Для закваски висипте у миску 100 г житнього борошна та влийте 400 мл води. Вичавіть сік ½ лимона.

Ретельно перемішайте віничком, аби не було грудочок. Поки відставте закваску.

Для бульйону в каструлю влийте 2 л води та викладіть порізані довільними шматками овочі: 1/3 селери, 1 моркву та 1 цибулю. Додайте 2 лаврових листки, трохи посоліть та варіть 20 хвилин на середньому вогні.

Наріжте картоплю середніми кубиками та додайте у каструлю до овочів.

Зробіть засмажку. Наріжте другу цибулину маленькими кубиками. Розчавіть 2 зубчики часнику пласкою стороною леза ножа. Розріжте на сегменти 300 г копчених ребер, а 200 г варено-копченої ковбаси наріжте невеличкими кубиками зі стороною приблизно 1 см. Розігрійте пательню із 2 ст. л. олії та викладіть цибулю, часник, реберця та ковбасу. Смажте, допоки цибуля не стане м’якою.

Дістаньте з бульйону шматочки моркви, цибулі та селери, вони вже віддали свої смаки. Перекладіть у каструлю засмажку.

Коли бульйон закипить, додайте у нього закваску. Добре перемішайте, щоб не утворювалися грудочки.

Додайте у каструлю 100 мл сметани та ще раз перемішайте. Скуштуйте журек та додайте за потреби ще солі та свіжомелений чорний перець. Подавайте суп теплим разом із сухариками або відвареним яйцем.


Теги: готуємо вдома, рецепти клопотенка, що приготувати вдома
Джерело матеріала
loader