Картопляний пиріг з Гуцульщини: рецепт буришника
Картопляний пиріг з Гуцульщини: рецепт буришника

Картопляний пиріг з Гуцульщини: рецепт буришника

«Якщо хочете замість традиційних пирогів з тіста чогось нового, нагадаємо вам про картопляні. Пропонуємо зробити буришник з бульби та кукурудзяної крупи, политий соусом з вершкового масла та солоної бринзи. Колись гуцулам на полонині буришник заміняв хліб. Тож і ви спробуйте подати пиріг до борщу, грибної юшки або капусняку», — радить Євген Клопотенко.

Яку бринзу обрати для соусу

Для приготування насиченого смаком соусу до буришника, ідеально підходить саме карпатська овеча бринза. Вона солона та крихка. У процесі приготування соусу шматочки тануть у вершковому маслі, стають м’якими, але не розчиняються повністю. Якщо саме таку бринзу не знайдете, беріть максимально тверду козячу.

Як приготувати буришник

Інгредієнти:

1 кг картоплі

70 г кукурудзяної крупи дрібного помелу (+30 г для французької сорочки)

15 г пшеничного борошна

2 яйця

100 г вершкового масла 82,5% (+20 г для французької сорочки)

100 г твердої бринзи

сіль до смаку

Картопляний буришник: покроковий рецепт

Помийте 1 кг картоплі однакового розміру, перекладіть у каструлю, залийте водою. Варіть до готовності. Після приготування дістаньте картоплю з води та залиште повністю охолоджується за кімнатної температури. Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів та дістаньте вершкове масло із холодильника, щоб воно стало кімнатної температури. Очистьте картоплю від шкірки, натріть на крупній тертці в глибоку миску.

Додайте в миску 2 яйця, 15 г пшеничного борошна та 70 г кукурудзяної крупи дрібного помелу. Посоліть до смаку та перемішати до однорідної маси.

Візьміть форму діаметром 22 см чи круглу розбірну та зробіть французьку сорочку. Змастіть дно та боки 20 г м’якого вершкового масла, а потім посипте 30 г кукурудзяної крупи. Надлишок висипте.

У форму викладіть картопляну масу. Розрівняйте спочатку силіконовою лопаткою, а потім на поверхні зробіть смужки виделкою. Ставте запікатися за температури 200 градусів на 25-30 хвилин до рум’яної скоринки на поверхні.

Тим часом приготуйте соус, з яким будете подавати буришник. У сотейнику розтопіть 100 вершкового масла 82,5% та покришіть 100 г бринзи. Якщо вона дуже тверда, то попередньо потріть її на тертці. Перемішайте соус та знімайте з вогню. Шматочки бринзи не повинні повністю розчинитися. Готовий буришник дістаньте з духовки, дайте трошки охолонути, наріжте на шматочки та подавайте із соусом.


Теги: готуємо вдома, пиріг, рецепти клопотенка
Джерело матеріала
loader