Як виглядають відновлені за рік будинки, зруйновані російськими ракетами
Як виглядають відновлені за рік будинки, зруйновані російськими ракетами

Як виглядають відновлені за рік будинки, зруйновані російськими ракетами

Відновлення будинку на Лобановського в Києві

За рік повномасштабної війни зруйноване житло по всій країні оцінюють у 54 млрд доларів – це майже 150 тисяч житлових будинків, в тому числі 17,5 тисячі багатоквартирних. «ВВС Україна» зібрало приклади будинків, які відбудували за рік.

У Києві, де 17 багатоквартирних будинків отримали серйозні пошкодження, 11 будинків вже відновили. Решту планують відремонтувати до середини року, повідомляє мерія. Незначні пошкодження у столиці мають 356 житлових будинків. Ремонт 339 з них також обіцяють завершити до середини 2023-го.

Новобудова на проспекті Лобановського в Солом’янському районі Києва – один з перших будинків у столиці, який постраждав від російського обстрілу. Від вибуху було зруйнувало кілька квартир та прольотів у під’їзді, уламки розкидало на десятки метрів довкола. Ніхто з мешканців не постраждав.

Мешканці будинку планували відновлювати його самотужки та зібрали понад 1,5 млн гривень, які витратили на перші стабілізаційні роботи. Основні витрати – понад 50 млн гривень – взяло на себе місто.

Будинок на проспекті Лобановського. Колаж ВВС Україна

У Київській області під удар потрапили понад 24 тисячі житлових будинків. Станом на лютий, відновлено 6,7 тисяч, кажуть в місцевій обласній військовій адміністрації.

У Харкові загалом пошкоджено понад 5 тисяч будинків. За рік тут відновили 407 багатоквартирних споруд, кажуть в мерії.

П’ятиповерхівку у середмісті Харкова росіяни зруйнували шостого березня. Одну з бомб російська авіація скинула поряд із цим будинком. Від вибуху обвалився фасад у кількох під’їздах. Згодом, коли було безпечно, рятувальники розібрали завали.

Схожі новини
У Київській картинній галереї представили проєкт з Венеційського бієнале
У Бучі розпочали озеленення вулиці Вокзальної, де ЗСУ знищили колону російської техніки
За рік ціни в гривні на нові квартири в Києві зросли на 35%, у Львові – на 80%

Без фасаду будинок стояв до кінця літа. Та у міській раді, після обстеження, вирішили відновлювати 5-поверхівку. У відбудові замість бетонних блоків, з яких збудовано «хрущовку», вирішили використовувати піносилікат. Також стіну додатково утеплили. Роботи завершили до початку опалювального сезону.

П’ятиповерхівка у середмісті Харкова. Колаж ВВС Україна

В Одесі один з найвідоміших і найтрагічніших ударів стався на минулий Великдень. Ракета вразила житловий комплекс «Тірас». Загинуло семеро людей. Руйнування зачепили опорні конструкції на чотирьох поверхах, 30 квартир знищено повністю, ще 62 пошкоджено. Місцева влада ухвалила рішення відновити будинок. Роботи завершили на початку 2023 року.

ЖК «Тірас». Колаж ВВС Україна

У Чернігові від обстрілів вигоріла, зокрема, більша частина будинку на вулиці Мазепи. Станом на початок цього року, внутрішні роботи ще тривають, але фасад фактично відновлено.

Будинок на вул. Мазепи. Колаж ВВС Україна

На Київщині від обстрілів постраждав, зокрема, ірпінський ЖК «Еверест 10». Уламки знищили котельню, що була на даху будинку, пошкодили дах, вікна, фасад. Щоб зберегти будинок, критично було завершити ремонт до опалювального сезону. Спершу мешканці активно збирали гроші на відновлення самі, зробивши значну частину робіт. Згодом частину коштів надала держава, а на останньому етапі доєднався італійський фонд Terre des Hommes.

ЖК «Еверест 10». Колаж ВВС Україна
Будинок на вулиці Кошиця в Києві. Колаж ВВС Україна
Будинок в харківському мікрорайоні Сонячний горів. Колаж ВВС Україна
П’ятиповерхівка в Чернігові. Колаж ВВС Україна

Найпопулярніше за тиждень

Озера з мертвої риби та отруєна річка: що відбувається з водоймами на деокупованих територіях
Киянин купив в АТБ хліб із мертвою мишею
Над обхідною дорогою у Варшаві збудують парк. Дивіться, як зміниться це місце (фото)
Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button
Джерело матеріала
loader