Українці проголосували за вихідний день Восьмого березня
Українці проголосували за вихідний день Восьмого березня

Українці проголосували за вихідний день Восьмого березня

Марш жінок у Києві у 2021 році. Фото: marsh-zhinok.com.ua

Понад 60% українців, які голосували у Дії щодо Восьмого березня, бажають залишити цей день офіційним вихідним.

Це опитування стало наймасовішим серед усіх 11 голосувань у Дії: у ньому взяли участь понад 2,1 мільйона людей, повідомляє Мінцифра.

Понад 1,3 мільйона з них проголосували за те, щоб залишити Восьме березня вихідним. За те, щоб цей день став робочим висловилися понад 700 тисяч.

Результати голосування врахують у парламенті перед ухваленням законопроєкту про Восьме березня. 

Наразі у Верховній Раді зареєстровано два законопроєкти про Міжнародний жіночий день. Перший пропонує скасувати вихідні дні 8 березня, 1 та 9 травня, натомість запровадити День української жінки 25 лютого, Шевченків день 9 березня та День матері у другу неділю травня.

Інший законопроєкт пропонує залишити 8 березня вихідним, але змінити назву свята. Водночас передбачається скасувати вихідний на 9 травня.

Свято бере свій початок від руху суфражисток у Новій Зеландії, США та Європі на початку ХХ століття. У 1977 році ООН оголосила Восьме березня Міжнародним жіночим днем, який символізує боротьбу за гендерну рівність.

У Радянському Союзі Восьме березня перетворилося на свято жіночності та весни. В останні роки феміністичниі організації України домоглися успіху в переозначенні цього дня, регулярно проводячи багатотисячні демонстрації.

Згідно з опитуваннями КМІС, з роками все менше українців і українок святкують Восьме березня. Якщо у 2013-2017 роках свято відзначало приблизно половина населення, наприкінці минулого року ця частка знизилася до 25%.

Найпопулярніше за тиждень

Озера з мертвої риби та отруєна річка: що відбувається з водоймами на деокупованих територіях
Киянин купив в АТБ хліб із мертвою мишею
Над обхідною дорогою у Варшаві збудують парк. Дивіться, як зміниться це місце (фото)
Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button
Джерело матеріала
loader