Заснована українцем компанія випробувала пасажирський водневий літак. Він пролетів 15 хвилин
Заснована українцем компанія випробувала пасажирський водневий літак. Він пролетів 15 хвилин

Заснована українцем компанія випробувала пасажирський водневий літак. Він пролетів 15 хвилин

Фото: facebook.com/UniversalHydrogen

Американська компанія Universal Hydrogen, заснована українцем, провела 15-хвилинний тестовий політ пасажирського водневого літака, повідомляє Engadget. Випробування відбулося другого березня на Мозес-Лейк, штат Вашингтон.

Модифікована модель Dash-8 може стати першим у Північній Америці пасажирським літаком із нульовим викидом. Вона здатна перевозити 40-60 пасажирів.

Водневий паливний елемент та електромотор встановили на лівому боці літака, в той час, як праворуч був стандартний турбогвинтовий двигун для підстраховки. Літак містив 30 кілограмів рідкого водню.

Фото: facebook.com/UniversalHydrogen

Турбогвинтовий двигун використовували переважно для зльоту, а сам політ проходив на енергії водню. Літак піднявся на висоту один кілометр.

Пілоти зауважили, що шум і вібрації відчувалися значно слабше, ніж під час польоту на звичайному літаку. Дисбаланс потужностей, однак, мав ефектом деяке рискання — коливання літака відносно вертикальної осі.

Схожі новини
Винахідник мобільників вважає, що смартфони майбутнього живитимуться енергією тіла
Новий смартфон Nokia ремонтується власноруч за лічені хвилини
Українці створили застосунок для інтерактивної виставки про причини війни і пропаганду

Водень забезпечує приблизно чверть тієї енергії, що звичайне авіаційне пальне, тож у найближчій перспективі йдеться про короткі рейси. Крім того, з воднем складніше працювати, він легко вибухає. Ще одна перепона — брак інфраструктури. Але цей останній момент, здається, не надто хвилює розробників Universal Hydrogen.

«Наша бізнес-модель розв’язує проблему курки та яйця — водневих літаків і водневої інфраструктури. Ми розвиватиме і те, й інше паралельно та за допомогою дуже низьких витрат», — запевняє співзасновник компанії Павло Єременко.

Єременко народився у Львові в родині математика, яка емігрувала до США, коли хлопцю було 13 років. Павло здобув ступінь бакалавра аеронавтики і космотавтики в МТІ, закінчив магістратуру з аеронавтики в Калтеху, а згодом ще тренувався на пілота.

Найпопулярніше за тиждень

Озера з мертвої риби та отруєна річка: що відбувається з водоймами на деокупованих територіях
Киянин купив в АТБ хліб із мертвою мишею
Над обхідною дорогою у Варшаві збудують парк. Дивіться, як зміниться це місце (фото)
Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button
Джерело матеріала
loader