«Лімонний тарт — один із найпопулярніших та найсмачніших десертів. Я думаю, що справа в класній комбінації кислого лимонного курда та солодкої пишної швейцарської меренги. А на вигляд цей десерт — сама досконалість! Його можна готувати у великій формі або зробити маленькі порційні тарти, як захочете. Обов`язково спробуйте, адже приготувати лимонний курд і меренгу не так і важко, як може здатися», — запевняє Євген Клопотенко.
Як приготувати лимонний тарт?
Інгредієнти:
Для тіста:
100 г вершкового масла
50 г цукрової пудри
250 г борошна
2 яєчні жовтки
2 ст. л. холодної води
1 щіпка солі
Для курда:
200 мл лимонного соку (це приблизно 3-4 лимони)
4 яйця
2 яєчні жовтки
120 г цукру
125 г вершкового масла
7 г желатину (швидкорозчинного гранульованого)
Для меренги:
4 яєчні білки
250 г цукру
Лимонний тарт: покроковий рецепт
Для основи тарта з`єднайте в мисці 250 г борошна, щіпку солі, 50 г цукрової пудри, 100 г холодного вершкового масла і 2 жовтки. Білки поки залиште, вони знадобляться для приготування меренги.
Лимони (3-4 шт.) вимийте і розріжте навпіл. Вичавіть лимонний сік (має вийти 200 мл).
Замісіть тісто. Якщо тісто виходить сухе, додайте 2 ст. л. холодної води. Готове тісто сформуйте в кулю, оберніть харчовою плівкою та залиште в холодильнику на 30 хвилин.
Розкачайте тісто, що остигло, між двома листами пергаменту в пласт товщиною близько 4 мм. Желатин замочіть у воді у співвідношенні 1:5 (тобто знадобиться приблизно 35 мл води).
Розкатане тісто викладіть у форму для запікання — я використав форму діаметром 26 см. Залишки тіста по краях акуратно зріжте ножем.
Зробіть у тесті проколи виделкою і ще раз поставте остудитись на 30 хвилин у холодильнику. Далі запікайте 15-20 хвилин в духовці при температурі 180 градусів. Дайте тісту повністю охолонути.
У мисці з`єднайте 4 яйця, 2 жовтки та 120 г цукру. Добре перемішайте суміш вінчиком.
Лимонний сік перелийте в сотейник і прогрійте на невеликому вогні приблизно до 70 градусів або до появи легкої пари.
Гарячий лимонний сік влийте тонким струмком в яєчно-цукрову масу, продовжуючи перемішувати вінчиком, поки консистенція не стане однорідною.
Поверніть суміш із миски в сотейник і варіть, не перестаючи помішувати, поки не отримаєте консистенцію густої сметани.
Зніміть сотейник з плити і додайте набряклий желатин. Добре перемішайте вінчиком, щоб желатин добре розчинився.
Додайте 125 г вершкового масла і знову добре перемішайте до повного його розчинення. Накрийте курд харчовою плівкою, щоб вона торкалася крему, і поставте остудитися до кімнатної температури.
Заповніть пісочну основу лимонним курдом і ще раз поставте в холодильник на 20 хвилин.
4 яєчних білка, що залишилися від приготування основи і курда, змішайте у вогнетривкій мисці з 250 г цукру і поставте на парову лазню. Доведіть суміш до температури 50-55 градусів, постійно помішуючи вінчиком. Якщо немає термометра, обережно перевірте рукою — суміш повинна бути гарячою.
Розігрійте духовку до 200 градусів. Зніміть миску з парової лазні та збийте масу міксером до стійких піків, це від 5 до 10 хвилин.
Акуратно викладіть меренгу зверху на курд і зробіть за допомогою ложки хвилястий рельєф. Поставте тарт у розігріту духовку ще на 3-5 хвилин — найкраще використовувати режим грилю. Будьте дуже уважні, меренга може легко згоріти. В результаті у вас повинна вийти м`яка щільна меренга з потемнілими піками.