Дуже простий рецепт знаменитого том яма
Дуже простий рецепт знаменитого том яма

Дуже простий рецепт знаменитого том яма

«Том ям можна назвати класикою Таїланду. Цей кисло-гострий та неймовірно ароматний суп там популярний так само як у нас борщ. Його готують усі та скрізь — у престижних ресторанах, вуличних крамницях та вдома. Історія цього супу точно невідома, але деякі джерела вказують на те, що том ям прийшов з центральної частини Таїланду, де в річці Чао Прайя колись давно було багато прісноводних креветок.

Раніше я вважав поєднання м`яса та риби чи морепродуктів чимось дивним, адже ми звикли споживати ці продукти окремо. Але скуштувавши таку комбінацію інгредієнтів, я був просто вражений, наскільки це смачно. Хочу, щоб і ви це відчули, тому готуємо том ям з креветками та мідіями на курячому бульйоні. До речі, бульйон можна зварити заздалегідь, тоді для приготування страви ви витратите мінімум часу. І, звичайно, ми самостійно приготуємо пасту тому ям, яка є серцем страви. Її можна купити вже готову, але мені захотілося приготувати її самостійно.

Відразу скажу, деякі інгредієнти не зовсім звичні для нас. Наприклад, листя кафір-лайма або лемонграс. Без них не можна приготувати том ям, тому що тоді це вийде зовсім інша страва. Тому навіть не питайте мене, чим їх можна замінити. Сьогодні ці продукти можна знайти на полицях великих супермаркетів та у багатьох інтернет-магазинах. І якщо ви хочете відчути смак справжнього Таїланду, я раджу вам докласти трошки зусиль і все ж таки відшукати всі інгредієнти. Але замість заморожених лемонграсу та листя кафір-лайма можна використовувати сухі, вони продаються. Смак, можливо, вийде не таким насиченим, але страва буде смачною і схожою на оригінал», — каже Євген Клопотенко.

Як приготувати суп том ям

Інгредієнти:

Для того яма:

2 курячі стегна або філе стегна без кістки

200 г тигрових креветок

100 г мідій

½-1 перець чилі

1 пучок кінзи

2 зубчики часнику

5-7 листків кафір-лайма

1 стебло лемонграсу

100 г шиїтаке або печериць

2 лайми

3 ст. л. рибного соусу

3 см кореня імбиру

2 ст. л. соняшникової олії

1 ст. л. томатної пасти

до смаку сіль

Для 1 л курячого бульйону:

2 курячі стегна або філе стегна без кістки

1 цибуля

1 морква

1 лавровий лист

за смаком сіль

Том ям: дуже простий рецепт

Підготуйте всі інгредієнти для приготування супа том ям. Зваріть курячий бульйон — складіть всі інгредієнти для нього в каструлю, залийте водою і варіть 25-30 хвилин. У результаті має вийти 1 л бульйону.

Приготуйте пасту том ям для заправки супу. Для цього викладіть у ступку 5-7 листків кафір-лайма. Щоб легше було їх перебити, порвіть їх на дрібніші частини.

Стебло лемонграсу злегка відбийте тупою стороною леза ножа. Середину наріжте слайсами та киньте у ступку, а щільні верхні листочки залиште для бульйону.

Зубчик часнику очистить і наріжте довільними шматочками та додайте до листя у ступку.

Додайте в ступку цедру та сік одного лайма. Корінь імбиру (3 см) почистіть і натріть на дрібній тертці, попередньо обернувши її харчовою плівкою. Або наріжте імбир дуже тонкими смужками. Половину перцю чилі наріжте кружальцями. Додайте імбир та перець у ступку.

Додайте 1 ст. л. томатної пасти та сіль. Добре все перетріть пестиком до отримання однорідної пасти том ям.

Курячі стегна відокремте від шкіри та наріжте невеликими шматочками. Гриби (100 г) наріжте четвертинками, досить крупно.

На дуже сильному вогні підсмажте курку з грибами у каструлі з 2 ст. л. олії.

Додайте в каструлю 1 ст. л. пасти том ям. Перемішайте і смажте протягом 1 хвилини.

Додайте 200 г креветок та верхні стебла лемонграсу, які ми залишили для бульйону.

Додайте в каструлю 100 г мідій і влийте 3 ст. л. рибного соусу. Якщо залишилася ще паста том ям, додайте її, якщо хочете отримати більш гостру страву.

Влийте 1 л курячого бульйону. Спробуйте і додайте сіль до смаку, варіть ще 2-3 хвилини.

При подачі додайте в суп тому ям дрібнорубану зелень пучка кінзи і листочки кафір-лайма. Для балансу смаку додайте ще соку лайма.


Джерело матеріала
loader