Пам’ятники яйцям, шашлику та дерену. Киянин створив фотопроєкт про гастрономічні монументи в містах України
Пам’ятники яйцям, шашлику та дерену. Киянин створив фотопроєкт про гастрономічні монументи в містах України

Пам’ятники яйцям, шашлику та дерену. Киянин створив фотопроєкт про гастрономічні монументи в містах України

Фотограф Олександр Попенко у своєму проєкті досліджує українські пам’ятники їжі. Часто арт-об’єкти репрезентують продукт-візитівку, пов’язані з локальними фестивалями або встановлені місцевими підприємцями, пише БЖ.

За словами автора, ідея проєкту зародилася під час подорожей Україною в пошуках Ейфелевих веж для проєкту «Маленький Париж». «В якийсь момент напрацював нову оптику: став частіше помічати й інші подекуди дивакуваті, подекуди цікаві арт-об’єкти. Я почав досліджувати та знайшов десятки об’єктів з різною історією. Серію поки не завершено: я зробив не всі фото об’єктів, які знайшов. Планую ще декілька експедицій у майбутньому», – розповів Олександр.

Дуже часто «гастрономічні» пам’ятники мають регіональний контекст: репрезентують продукт-візитівку тощо. У Мелітополі є пам’ятник черешні. У Бердянську є пам’ятник бичку-годувальнику: справді ця риба протягом тривалого часу була головним продуктом для мешканців міста.

У Полтаві є пам’ятник галушкам, а в Кременчуці – пам’ятник щуці.

На півдні та в центрі України досить багато пам’ятників томатам: пам’ятник «Слава помідору» встановили в селищі Кам’янка-Дніпровська Запорізької області, а в місті Олешки є пам’ятник цюрупинським томатам. Ще один помідор знаходиться на Вінниччині, в селищі Велика Кісниця, яке називають «томатною столицею регіону». У селищі Мала Добронь є пам’ятник паприці.

У Дрогобичі є арт-об’єкт «При потребі розбити скло»: це топки солі під склом, присвята Дрогобицькій солеварні, яка працює з ХІV століття. А в центрі Сум є пам’ятник цукру-рафінаду на честь мецената Івана Харитоненка.

Часто такі пам’ятники пов’язані з локальними фестивалями, які мають залучати туристів та репрезентувати гастрономічну спадщину. Наприклад, пам’ятник деруну в Коростені, пам’ятник афині, тобто чорниці, на Закарпатті – його встановили на честь фестивалю «Верховинська афіна». В Овручі на фестивалі «Поліська Пані Картопелька» відкрили пам’ятник антропоморфній картоплі, стилізованій під українську господиню у народному вбранні.

Також «гастрономічні» пам’ятники створюють бізнеси в маркетингових цілях. Наприклад, в центрі культури вина Shabo є арт-об’єкт «Виноградна лоза», створений Михайлом Ревою. На Миколаївщині цукрова компанія встановила пам’ятник цукровому буряку, а в Житомирі компанія «Рудь» створила пам’ятник морозиву.

У Бердичеві є пам’ятник у вигляді кухля пива в людський зріст: це данина місцевому пиву та пам’яті Леона Ліпецького, директора Бердичівського пивного заводу.

Пам’ятник яйцям є біля Ратуші в Івано-Франківську, який разом з фонтаном він утворює композицію «Відродження». Ще один пам’ятник є на Харківщині, але місцеві ці називаються об’єкт «Яйцями динозавра», адже вони метри заввишки.

Джерело матеріала
loader