«Святкова випічка — це не лише про особливий смак, а й про настрій та відповідну атмосферу. Сьогодні випікатимемо традиційний німецький штолен. Зазвичай за класикою його потрібно витримувати 21 день, а потім пробувати. Але я вирішив, що можна трохи відійти від традицій і приготувати та з`їсти штолен одразу, бо втриматися дуже важко. Існують різні поєднання начинки, я вибрав варіант із марципаном. Дуже смачно та неймовірно атмосферно!», — каже Євген Клопотенко.
Як приготувати різдвяний штолен з марципаном
Інгредієнти:
500 г борошна пшеничного (+для посипання поверхні)
100 г цукру
25-30 г дріжджів
10 г солі
150 г олії вершкового (розм`якшеного)
250 мл молока
1 ч. л. ванільного цукру (за бажанням — з кардамоном)
125 г кураги
125 г журавлини (в`яленої)
50 г рома (темного)
до смаку апельсинової цедри
Для марципана:
50 г мигдалю
50 г волоських горіхів
150 г цукру
40 мл води
Для змащування:
2-3 ст. л. цукрової пудри
25 г олії вершкового (топленого)
Різдвяний штолен з марципаном: покроковий рецепт
1. У велику миску насипте 500 г борошна та 100 г цукру. Розкришите 25-30 г дріжджів з одного боку миски, 10 г солі та 1 ч. л. ванільного цукру з кардамоном — з іншого. Можете використовувати ароматні спеції та прянощі на свій смак: корицю, гвоздику, мускатний горіх і т.д.
2. Змішайте борошно, дріжджі та спеції.
3. Додайте в миску із сухими інгредієнтами 150 г вершкового масла, попередньо розм`якшеного, та 250 мл теплого молока, перемішайте. За бажання можна додати цедру апельсина.
4. Додайте олію та молоко.
5. Присипте робочу поверхню або дошку борошном, викладіть тісто для штолена і місіть протягом 6-7 хвилин до отримання м`якого однорідного тіста. Залишіть тісто в мисці на 1 годину, щоб воно підійшло, накривши рушником або харчовою плівкою.
6. Вимісіть тісто.
7. Для марципана перемеліть у чаші блендера або кавомолці 50 г волоських горіхів і 50 г мигдалю в дрібну крихту.
8. Перебийте горіхи.
9. Висипте в сотейник 150 г цукру та влийте 40 мл води, варіть на невеликому вогні до розчинення цукру.
10. Зваріть цукровий сироп.
11. Додайте крихту з горіхів і при постійному помішуванні варіть ще 3 хвилини до загусання. Залишіть масу для охолодження. З холодної маси сформуйте «ковбаску».
12. Додайте крихту з горіхів.
13. Наріжте невеликими кубиками 125 г кураги та змішайте зі 125 г в`яленої журавлини. Залийте 50 г рому і залиште наполягати на 2-3 години, а якщо є можливість — на ніч. Обімніть тісто і руками розподіліть його в круглий пласт товщиною 1 см на поверхні, що припилена борошном.
14. Розподіліть тісто в круглий пласт.
15. Розподіліть вимочені курагу та журавлину по всьому пласту. Трохи загорніть один бік – це буде тонкий край. Трохи загорніть один бік.
16. З другого боку загорніть трохи більше тесту до протилежного стику. Викладіть зверху на тісто «ковбаску» із марципана. Викладіть зверху на тісто «ковбаску» із марципана.
17. Складіть тісто ще раз до тонкого краю. Злегка примніть у районі шва. Залишіть сформований штоллен ще на 20-30 хвилин.
18. Випікайте штолен за температури 170-180 градусів протягом 45-50 хвилин. Випікайте штолен за температури 170-180 градусів.
19. Дістаньте штолен із духовки та змастіть 25 г гарячої топленої олії. Посипте 2-3 ст. л. цукрової пудри. Подавайте штолен холодним.