Як Париж перетворюватиме Єлисейські поля на приємну та зелену вулицю?
Як Париж перетворюватиме Єлисейські поля на приємну та зелену вулицю?

Як Париж перетворюватиме Єлисейські поля на приємну та зелену вулицю?

На головному проспекті Парижа Єлисейські поля скоротять кількість автомобільних смуг і висадять якомога більше зелені, щоб зробити цей простір привабливішим для місцевих жителів, повідомляє Le Parisien.

27 травня Комітет Єлисейських полів, у який входять майже дві сотні фахівців, опублікував пропозиції з реконструкції вулиці: 1800-сторінковий документ, який налічує 150 пунктів і містить 400 карт і схем.

Шанз-Елізе простягаються на 1,9 кілометра від площі Згоди до Тріумфальної арки. Шумний і загазований шестисмуговий проспект із безліччю дорогих магазинів приваблює туристів, у той час як місцеві намагаються його уникати: телеканал France24 нарахував лише 5% жителів Парижа серед пішоходів на тротуарах.

Комітет зауважує, що пішохідні шляхи наразі фрагментовані; бракує місць, які б заохочували людей зупинятися; дерев недостатньо, чимало з них у поганому стані через надмірне кронування; площа Зірки (1) — це фактично вузол із 11 автосмуг, на якому немає місця ані велосипедам, ані пішоходам; Єлисейські сади (3) розірвані автомобільною дорогою; площа Згоди (4) є лише автомобільною розв’язкою без озеленення.

Так, навколо площі Зірки, — Плас-де-л’Етуаль, — на якій розташована Тріумфальна арка, пропонують створити круговий променад, засаджений деревами. Кількість смуг скоротити до семи, облаштувавши відокремлену смугу для автобусів і відокремлену велосмугу.

На самому проспекті планують скоротити кількість смуг із шести до чотирьох — по дві в кожний бік, облаштувати відокремлені велодоріжки, розширити пішохідну зону та спростити перехід із одної сторони на іншу, встановити вуличні меблі. Єлисейські поля планують поступово перетворювати з комерційного на культурний центр, насичуючи такими заходами, як кінопокази, фестивалі, виставки, ярмарки.

Водночас серед пропозицій щодо створення безпечного простору на Шанз-Елізе є посилення присутності поліції, встановлення пунктів для приймання скарг і збільшення кількості відеокамер. За радикальні заходи масового нагляду критикували організаторів цьогорічних Олімпійських ігор у Парижі.

Відрізок проспекту, який розрізає Єлисейські сади, так само зазнає перерозподілу руху на користь велосипедистів і пішоходів. Пішохідні доріжки у парку сполучать між собою краще. З боку Сени частину дороги накриють, аби сполучити сади з набережною.

Площа Згоди — Плас-де-Конкор, — перестане бути автомобільним кільцем, половину її роблять пішохідною. Таким чином пішоходи переходитимуть із Єлисейських садів у сади Тюїльрі без особливих перешкод.

Проєкт реконструкції, який оцінюють у 250 мільйонів євро, розробляє бюро PCA-Stream. Трансформація вулиці триватиме до 2030 року.

  • #Пішохідна вулиця
  • #Париж
  • #Реконструкція

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Джерело матеріала
loader