Афогато, або кавовий десерт із морозивом. Рецепт для літа
Афогато, або кавовий десерт із морозивом. Рецепт для літа

Афогато, або кавовий десерт із морозивом. Рецепт для літа

Кава Афогато
Кава Афогато

Сьогодні, в рамках недільної кавової рубрики,  разом з нашим хорошим партнером Торговою Маркою Кава Старого Львова, хочу поділитися з вами рецептом приготування кави кортадо від Євгена Клопотенка.

У 1950х роках синхронно з індустріалізацією виробництва морозива в Італії набуло популярності афогато – кавовий десерт із морозивом. Класично цей десерт має лише два інгредієнти: еспресо та морозиво до смаку – що ідеально пасує до літніх спекотних днів. Хоча ресторани та кафе в Італії класифікують афогато як десерт, у нас і в більшості країн воно сприймається радше як напій, як холодна кава з молоком, тоніком чи соком. Готувати його, однак, значно простіше за подібні напої.

Чим відрізняється глясе й афогато

Глясе – це також кава з морозивом, але вони з афогато різні. Глясе – це чорна кава з кулькою морозива та збитими вершками, яка подається в склянці обʼємом приблизно 300 мл. Афогато – це десерт, що складається з морозива, залитого еспресо, який подається в невеликій чашці обʼємом 200-250 мл.

Різновиди афогато

Афогато буває різне, ми беремо базовий рецепт із двох інгредієнтів: еспресо та ванільне морозиво. Досить популярними є варіанти з шоколадним і фісташковим морозивом, дехто подає цей десерт навіть із сорбетами. Також в афогато часто додають трішки алкоголю – віскі чи рому.

Як приготувати афогато

Інгредієнти

Афогато: покроковий рецепт

Крок 1

Приготуйте еспресо. Ви можете зробити це в кавовій машині, гейзерній кавоварці чи в турці. Якщо ви готуватимете каву в турці, не забудьте процідити її.

Крок 2

У чашку викладіть 100 г морозива однією чи двома кульками.

Крок 3

Залийте морозиво еспресо та їжте його десертними чи чайними ложками.

Така прохолодна кава в час літньої спеки мала б засмакувати кожному шанувальнику.  Мені смакує, а вам?

Роман МЕТЕЛЬСЬКИЙ

Джерело матеріала
loader