У Хорватії молоді сім’ї оселяються на даху в батьків через недоступність житла
У Хорватії молоді сім’ї оселяються на даху в батьків через недоступність житла

У Хорватії молоді сім’ї оселяються на даху в батьків через недоступність житла

Через високі ціни на житло молоді сім’ї у Хорватії добудовують поверхи до будинків батьків, повідомляє Business Insider.

Середня вартість будівництва становить приблизно 400 євро за квадратний метр. Тобто надбудувати на приміщення площею 300-350 метрів обійдеться у 130 тисяч євро — це значно дешевше, ніж купувати вже готовий новий будинок.

Зазвичай на новий поверх ведуть окремі сходи знадвору або зсередини, і квартира має окремий вхід. Іноді над поверхом, який надбудували діти, починають будувати собі житло онуки.

Так, сім років тому румун Богдан Даскалеску одружився на хорватці та переїхав до Мокошиці, що під Дубровником. Навіть у передмісті ціни на житло виявилися молодій сім’ї не по кишені. Рельєф тут нерівний, гористий, тож розширювати забудову проблематично. Старше ж покоління хорватів купувало земельні ділянки до війни за незалежність, що відбувалася на початку 1990-х, і деякий час після того, коли нерухомість була дешевою.

Батько дружини Даскалеску свого часу збудував двоповерховий будинок із двома спальнями. Коли заручився його старший син, батько надбудував ще два поверхи. Тепер з’явився іще один поверх, де живуть 37-річний Даскалеску із дружиною Діаною та дітьми.

Таке рішення практикують по всій Хорватії, особливо у передмістях. Плаский дах означає, що будинок збираються добудовувати — не обов’язково для сім’ї, іноді такі приміщення здають в оренду.

Останній рік ціни на нерухомість зростали найбільшими темпами з-поміж усіх країн Євросоюзу, після Болгарії та Польщі. Через це велика кількість хорватів не поспішають з’їжджати з квартир батьків навіть після 30 років.

У таких містах, як Дубровник, старе місто якого охороняється ЮНЕСКО, не можна нічого добудовувати. Тому надбудовані поверхи можна побачити у передмісті. Однак і там діють будівельні обмеження.

  • #Житло
  • #Хорватія

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Джерело матеріала
loader