Віржині Віар залишила посаду креативного директора Chanel
Віржині Віар залишила посаду креативного директора Chanel

Віржині Віар залишила посаду креативного директора Chanel

У світі моди вкотре нові зміни. Французький бренд Chanel оголосив про те, що Віржині Віар залишає посаду креативного директора, яку обіймала близько п’яти років. Дизайнерка була правою рукою Карла Лагерфельда та після його смерті у 2019 році очолила Дім моди. 

Фото: Карл Лагерфельд

«Chanel підтверджує відхід Віржині Віар після п’ятирічної співпраці як художнього керівника модних колекцій, протягом якої вона змогла оновити коди дому, поважаючи його творчу спадщину», — йдеться у заяві. 

Chanel подякував Віар за «внесок у моду, творчість і життєву силу бренду». Про нового креативного директора буде оголошено згодом, однак подейкують, що ним може стати або Еді Сліман, що очолює Celine, або П’єрпаоло Піччолі, який у березні цього року залишив роботу у Valentino. 

Хто така Віржині Віар?

Віржині Віар народилася у 1962 році в Ліоні. До світу моди вступила доволі рано завдяки бабусі й дідусеві, які займалися виробництвом шовку. Вона пройшла навчання в Le Cours Georges, де своєю спеціальністю обрала створення театральних костюмів.

Віржині Віар залишила посаду креативного директора Chanel - Фото 1

У 1987-му дизайнерка вперше переступила поріг Chanel як стажерка з вишивки haute couture. Через п’ять років разом з Карлом Лагерфельдом перейшла у Chloe, однак згодом, у 1997-му, повернулася до бренду, заснованому Коко Шанель, спочатку у відділ високої моди, а пізніше в прет-а-порте.

Протягом усього часу, коли Карл Лагерфельд очолював Chanel, Віржині Віар була поруч з ним. За життя він неодноразово зазначав, що дизайнерка є його правою та лівою рукою. У 2019-му Віржині Віар обійняла посаду креативного директора бренду. Це стало першим випадком в історії Chanel, коли після легендарної Габріель за керування взялася жінка. 

Віржині Віар залишила посаду креативного директора Chanel - Фото 2

Віржині Віар і Карл Лагерфельд

За п’ять років роботи дизайнерка зробила великий внесок у розвиток Дому моди, так що річний дохід Chanel за її правління зріс до $19,7 млрд, згідно з даними The New York Times. Попри це, робота жінки часто піддавалася критиці. Багато хто зазначав, що вона була радше наглядачем бренду, аніж новатором, яким був Карл Лагерфельд. 

Останньою колекцією Віржині Віар стала круїзна лінійка, яку бренд представив у травні цього року. Хоч поки невідомо, хто стане наступним креативним директором, показ Chanel Haute Couture сезону осінь-зима 2024/25 буде презентований 25 червня. 

Віржині Віар залишила посаду креативного директора Chanel - Фото 3


Джерело матеріала
loader