Гід Lviv Urban Forum 2024: виступи, які не можна пропустити
Гід Lviv Urban Forum 2024: виступи, які не можна пропустити

Гід Lviv Urban Forum 2024: виступи, які не можна пропустити

Тема цьогорічного Lviv Urban Forum розвивається довкола відповідальності за свої міста. «Щоб зберегти і відновити українські міста після руйнівних наслідків війни, кожен повинен діяти на своєму місці – від міської влади та архітекторів до бізнесу і місцевих мешканців», – розповідають організатори форуму. Під час заходу учасники зможуть послухати лекції провідних українських та іноземних фахівців, відвідати воркшопи та  взяти участь у екскурсіях. Розповідаємо про кількох спікерів форму – видатних архітекторів, місцевих депутатів та містопланувальників.

Дізнатися детальніше про програму та купити квитки можна на сайті Lviv Urban Forum

Відповідальність за наші міста з Адою Колау

П’ятниця, 28 червня
10:20-10:40

Ада Колау – перша жінка, що стала мером Барселони і обіймала цю посаду два терміни – з 2015 та 2023 роки. До обрання мером Колау працювала в організації РАН («Платформа для постраждалих від іпотечних кредитів»), що допомагала постраждалим від іпотечної кризи 2008 року барселонцям. На початку 2000-х люди масово брали кредити на нерухомість, а коли фінансова бульбашка луснула, багато з них опинились під загрозою виселення. РАН публічно порушувала цю тему та закликала владу відреагувати – активісти організації проводили мітинги біля житла постраждалих та протестували під будинками політиків.  

Опинившись на посаді мера, Ада Колау взялась за активні реформи. Основними напрямками її діяльності були розвиток сталої моделі міста, боротьба з нерівністю та надмірним напливом туристів. Колау найбільш відома тим, що започаткувала поняття «суперкварталів» – об’єднаних в одну зону девʼяти кварталів, вʼїзд у які заборонений приватному та громадському транспорту. У суперквартали дозволено заїжджати лише автомобілям мешканців, доставки та екстрених служб, проте навіть для них встановлено обмеження швидкості у 10 км/год.

Окрім створення суперкварталів, Колау намагалась зробити туристичну Барселону більш затишною та спокійною для місцевих мешканців. На її думку, через стрімкий розвиток туризму Барселона перетворилося на «атракціон для туристів». Тож на початку свого терміну колишня очільниця міста заборонила будівництво нових готелів в центрі міста та зобов’язала орендодавців на Airbnb отримувати туристичну ліцензію і сплачувати податки.

На ранковій дискусії Ада розповість, як взяти на себе відповідальність за наші міста.

Флоріс Алкемаде про голландське містобудування

П’ятниця, 28 червня
10:20-10:40

З лекцією на Lviv Urban Forum  також виступить нідерландський урбаніст та архітектор Флоріс Алкемаде. З 2015 по 2021 рік він обіймав посаду головного державного архітектора Нідерландів, а у 2018 Флоріс отримав звання Голландського архітектора року. Алкемаде також був гостьовим професором у Гентському університеті та проводив лекції в Академії архітектурі в Амстердамі, спільно з якою у 2020 році випустив книгу «Rewriting Architecture». У книзі Флоріс разом зі співавторами спростовує ідею «табула раса» (чистої дошки – лат.) та закликає враховувати наявний архітектурний контекст під час планування міст.

Серед важливих тем діяльності Флоріса – міський розвиток та переосмислення наявних просторів і форм. Під час роботи у всесвітньо відомому архітектурному бюро Office for Metropolitan Architecture (OMA) архітектор працював над створенням майстер-плану центральної частини Алміре – наймолодшого міста Нідерландів. Цей майстер-план неодноразово отримував архітектурні нагороди за ідеальне співвідношення функціональності, щільності забудови та її різноманітності. Разом з OMA Флоріс також розробляв проєкт реконструкції історичної шахти «Цольферайн» у німецькому Ессені та проєкт перебудови 600-метрової будівлі-складу MacDonald у Парижі.

На урбан-форумі Флоріс розповість про принципи голландського містобудування.

Девід Белліард і труднощі в перетворенні Парижа на «зелене» місто

П’ятниця, 28 червня
14:00-14:20

Девід Белліард обіймає посаду заступника мера Парижа з питань громадського простору, транспорту та мобільності. Ще у 2002 році він долучився до французької партії «Зелених», яка виступає за збереження довкілля – з того часу питання збереження навколишнього середовища завжди були на його порядку денному. Останніми роками в Парижі відходять від автомобілецентризму – автомобільні дороги перетворюють на пішохідні та велосипедні, запроваджують нові обмеження щодо викидів від транспорту та встановлюють нові обмеження швидкості для авто. Так, паризьку автомагістраль Ріволі зробили майже повністю велопішохідною, залишивши автомобілям лише дві смуги, а використання прокатних електросамокатів на вулицях міста заборонили – причиною стали часті травмування.

Наприкінці минулого року Девід Белліард представив стратегічний план «Париж: пріоритет пішоходам!». Згідно з яким, до 2030 року місто зробить пішохідними 100 вулиць поряд зі школами та університетами та створить 50 нових вулиць з озелененням та відпочинковими зонами. Белліард дотримується принципу «головне почати» – на його думку, навіть, якщо нововведення працюють не ідеально, це краще, ніж зовсім нічого не змінювати.

Під час свого виступу спікер поділиться, з якими труднощами йому довелось зіштовхнутись, перетворюючи Париж на «15-хвилинне місто».

Гільма Теодора Гіліте про реновацію радянських шкіл та дитсадків

Четвер, 27 червня
10:00-12:00
П’ятниця, 28 червня
14:40-15:00

Гільма Теодора Гіліте – відома литовська архітекторка та засновниця архітектурного бюро DO Architects. Вона дотримується думки, що архітектура повинна були людиноцентричною, та переважно займається реновацією радянських будівель. Зокрема їй вдалося перетворити типовий радянський дитсадок Peledziukas у місті Пагіряй на затишне та привітне місце для дітей. А військову базу Ogmios Miestas у Вільнюсі DO Architects перетворили на публічний та комерційний простір. Окрім цього, архітектурне бюро Гільми розробило Посібник з проєктування вулиць Вільнюса, який став першою такою збіркою у балтійських країнах. Команда архітекторів, міських планувальників, ландшафтних дизайнерів та фахівців з освітлення працювала над тим, щоб розробити рекомендації, які допоможуть перетворити автомобілецентричні вулиці Вільнюса на затишний простір для пішоходів. Посібник написаний так, що його легко може зрозуміти пересічна людина, а відповідно до його рекомендацій вже реконструювали кілька десятків вулиць у Вільнюсі.

Окрім архітектурних перетворень у Литві, Гільма допомагає й Україні – архітекторка ініціювала створення проєкту Rebuild Wonderful Ukraine. Він обʼєднав архітекторів, міських планувальників, соціологів та донорів з Центральної та Східної Європи задля відбудови українських шкіл та садочків, що постраждали від російських обстрілів. Проєкт втілюють спільно з українським урбан-бюро Big City Lab, Міністерством цифрової трансформації та Міністерством освіти.

На Lviv Urban Forum Гільма розповість, як перетворити радянські школи на затишні простори, а також проведе воркшоп з редизайну українських дитсадків.

Виклики сьогодення від Алехандро Аравени

П’ятниця, 28 червня
16:30 – 17:30

Lviv Urban Forum з лекцією також відвідає відомий чилійський архітектор та переможець Прітцкерівської премії 2016 року Алехандро Аравена. Він відомий проєктуванням соціального житла та прихильністю принципам соціальної рівності, залученості спільноти і сталого розвитку. Одним з найвідоміших соціальних проєктів архітектора є Quinta Monroy у чилійському місті Ікіке – це комплекс з 93 будинків для сімей, що раніше жили на цьому місці у саморобних помешканнях. Метою Аравени було забезпечити відчуття спільноти та приналежності у Quinta Monroy – йому це вдалось завдяки створенню особистих подвірʼїв та зелених зон для мешканців, а також будівництва громадського центру.

Ще одним відомим проєктом Алехандро є Сіамські вежі. Будівля є частиною Католицького університету у Сантьяго – її використовують як приміщення для зберігання компʼютерних систем закладу та простір для навчання. Завдяки використанню звичайного скла для зовнішнього оздоблення та фіброцементу (суміш цементу та мінеральних наповнювачів – ред.) для внутрішнього, архітектору вдалось уникнути «парникового ефекту», що надзвичайно важливо при будівництві скляної будівлі у спекотному Сантьяго. Будівля має вигляд двох веж, що відхиляються одна від одної, зʼєднуючись в основі. Сіамські вежі отримали безліч архітектурних нагород за інноваційний дизайн та використання сталих технологій. 

У 2016 році архітектор був директором Венеційської архітектурної бієнале.

На лекції спікер розповість, як не боятись відхилятись від норми та протистояти викликам сьогодення.

Ганна Бондар про створення Містобудівного кодексу

Субота, 29 червня
12:20-12:30

Серед лекторів форуму буде й Ганна Бондар – заслужена архітекторка України та голова підкомітету з питань містобудування Верховної Ради. У 2011-2012 роках Ганна працювала в Інституті генплану Києва, а з 2015 по 2016 роки виконувала обовʼязки головного архітектора Києва та голови Департаменту містобудування КМДА. Архітекторка була кураторкою першого в Києві фестивалю міських проєктів «PRO місто», конкурсу меморіалу Небесної сотні «Територія гідності» та координаторкою конкурсу на реконструкцію Контрактової площі.
У червні 2023 року Бондар разом з колегами у складі комітету ВР з питань містобудування почала розробляти Містобудівний кодекс – єдиний кодифікований документ, що включатиме все містобудівне законодавство. Його обіцяють написати за два роки. Окрім цього, Ганна активно виступає проти ухвалення законопроєкту 5655 та його «клонів» – на її думку, загальна концепція законопроєкту є хибною, адже він посилює ринок великого капіталу та не запроваджує прозорі правила містобудування, які так необхідні містам.

На форумі Ганна розповість, як відбувається створення Містобудівного кодексу.

    Найпопулярніше за тиждень

    Нові доріжки на Оболонському острові не витримали дощу (фото)
    У Хорватії молоді сім’ї оселяються на даху в батьків через недоступність житла
    Умови для конкретного переможця: тендер на будівництво метро на Виноградар призупинили через скаргу
    Чому відкриті житлові комплекси кращі для міста, ніж закриті? Пояснюємо на прикладі новобудов у Броварах

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Джерело матеріала
    loader