15-й Одеський МКФ представляє спеціальну програму «Незабута історія»
15-й Одеський МКФ представляє спеціальну програму «Незабута історія»

15-й Одеський МКФ представляє спеціальну програму «Незабута історія»

Цьогоріч на Одеському міжнародному кінофестивалі представлять ретроспективу «Незабута історія». У програмі – 9 стрічок, що рефлексують стосовно важливих сторінок історії України.

Фільми з ретроспективи «Незабута історія»:

  • «Антон і червона химера», реж. Заза Урушадзе, 2018

Драма грузинського режисера, в основі сюжету якої – події, що відбувались на півдні України у 20-х роках минулого сторіччя, а згодом були надовго викреслені з радянської історії. Початок експропріації та великого терору в Україні більшовиками перед першою хвилею Голодомору. Десятирічний Антон та його друг Яша – християнин та іудей – мимоволі стають свідками великих історичних подій. На їхніх очах розгоряється збройне повстання селян проти більшовиків, які на чолі з Левом Троцьким несуть голод і смерть у мирні села, руйнуючи все на своєму шляху.

  • «Будинок «Слово»», реж. Тарас Томенко, 2017

Документальний фільм, що розповідає про один із найбільших злочинів радянської влади – знищення потужного мистецького руху, що виник в 20-30-х роках у Харкові. У харківському будинку «Слово» жили найвідоміші митці української культури – письменники, поети, художники, режисери. Навмисно зібрану в одному місці інтелігенцію протягом кількох років репресували, розстріляли чи перетворили у співців партії.

  • «Голод 33», реж. Олесь Янчук, 1991

Перший фільм, знятий українцями в Україні на тему Голодомору 1932-33 років (офіційно невизнаного до 1990 року), що призвів до 7 мільйонів смертей. У основі сюжету – драматична історія про життя української родини під час примусової колективізації та захоплення врожаю, організованого політикою Сталіна. Фільм знятий в регіонах Голодомору 30-х років за мотивами роману Василя Барки «Жовтий князь».

  • «Голоси Чорнобиля», реж. Пол Крухтен, 2016

У основі сюжету – реальні історії людей (ліквідаторів, науковців, журналістів та мешканців Зони), які пережили Чорнобильську катастрофу. Стрічку означують «художньо-документальною». Люксембург висував «Голоси Чорнобиля» на премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою.

  • «Євродонбас», реж. Корній Грицюк, 2022

Документальний фільм про європейську історію Донбасу. Наприкінці XIX століття він був осередком бельгійських, німецьких, французьких, британських та американських поселень. Іноземні підприємці будували тут міста та заводи. Після революції 1917 року радянська влада відібрала у них підприємства, знищивши пам’ять про них. Команда фільму знайшла й анімувала архівні матеріали, що показують побут європейців на Донбасі й зафільмувала європейську спадщину Маріуполя, Лисичанська, Дружківки, селища Нью-Йорк, майже знищену російськими військами після зйомок.

  • «Крути 1918», реж. Олексій Шапарєв, 2019

Історична драма про події січня 1918 року. До Києва стрімко наближаються більшовицькі загони, що прагнуть встановити на українських землях радянську владу. На захист батьківщини стають усі боєздатні військові УНР. Залізничну станцію Крути, через яку в напрямку столиці мають пройти більшовики, захищатимуть 400 юнаків – студенти та курсанти. Серед захисників – рідні брати Андрій та Олекса Савицькі.

  • «Поводир», реж. Олесь Санін, 2014

Хронотоп фільму – Україна, тридцяті роки. Американський інженер Майкл Шемрок разом із сином приїздить до Харкова допомагати будувати соціалізм. Тут він закохується в актрису Ольгу Левицьку, на яку давно накинув оком червоний комісар. За трагічних обставин американець гине, а його сина рятує від переслідувачів сліпий кобзар. Не маючи інших шансів вижити на чужині, хлопець стає поводирем. Фільм про кохання, вірність, зраду, заснований на реальних подіях.

  • «Хайтарма», реж. Ахтем Сеїтаблаєв, 2013

Заснована на реальних подіях історична драма розповідає про сталінську депортацію кримських татар 1944-го року. У центрі оповіді — історія льотчика й національного героя кримських татар Амет-Хана Султана, для якого примусова депортація земляків стала особистою трагедією. Стрічка отримала кілька нагород міжнародних кінофестивалів та премію Національної спілки кінематографістів України як найкращий український фільм.

  • «Ціна правди», реж. Аґнєшка Голланд, 2019

Фільм, знятий на основі реальних подій. За сюжетом, у 1933 році вельський репортер Ґарет Джонс приїжджає до Москви, де знайомиться з журналісткою Адою Брукс. Ада відкриває йому очі на «радянську утопію», яка не має нічого спільного з реальністю. І Ґарет, попри смертельні погрози, розпочинає своє розслідування. Переховуючись від спецслужб СРСР, крок за кроком він розкриває правду про трагедію українського народу: Голодомор, жорстку цензуру, змову та масові репресії. Саме його викриття згодом стануть підґрунтям для роману «Колгосп тварин» Джорджа Орвелла.

15-й Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться з 12 по 20 липня 2024 року в місті Київ.

15-й ОМКФ проходить за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Програми «Креативна Європа» Європейського Союзу.

Джерело матеріала
loader