Екоактивісти розпорошили на Стоунхендж фарбу. Чи справді акції Just Stop Oil шкодять пам’яткам?
Екоактивісти розпорошили на Стоунхендж фарбу. Чи справді акції Just Stop Oil шкодять пам’яткам?

Екоактивісти розпорошили на Стоунхендж фарбу. Чи справді акції Just Stop Oil шкодять пам’яткам?

Активісти кліматичної групи Just Stop Oil розпорошили помаранчеву фарбу на Стоунхендж — одну з найвідоміших археологічних пам’яток Великої Британії. Акцію здійснили напередодні літнього сонцестояння, коли до моноліту сходяться тисячі друїдів і туристів.

Поліція затримала двох екоактивістів, які це зробили: 21-річну студентку Оксфорду Нів Лінч та 72-річного Раджана Найду.

Just Stop Oil заявили, що акцією прагнули привернути увагу до кліматичної загрози та закликати британський уряд припинити видобуток і використання нафти, газу й вугілля до 2030 року.

Вони наголосили, що фарба — це лише кукурудзяний крохмаль, тож її легко змити.

Вчинок викликав хвилю обурення серед британців. Прем’єр-міністр Ріші Сунак назвав його «ганебним актом вандалізму». Старший друїд король Артур Пендрагон заявив, що акція позбавляє його найменшої симпатії до діяльності Just Stop Oil.

Після інциденту поліція перекрила частину туристичного маршруту біля Стоунхенджу, й чимало туристів, деякі з яких прибула з-за океану, лишилися розчарованими через зіпсований вихідний.

Знайшлися й британці, які сприйняли акцію з гумором. Так, опитана Sky News відвідувачка звертає увагу, що з фарбою значно легше роздивитися карбування на каменях. Інший чоловік тішиться, що він один із небагатьох, кому вдалося побачити помаранчевий Стоунхендж.

«Якби люди зупинилися та замислилися над цим хоч би на хвилину та усвідомили, що на якесь каміння — важливе каміння, звісно, — потрапило трохи фарби, і що цю акцію здійснили, щоб захистити цивілізацію, та зважили б масштаб», — прокоментував речник Just Stop Oil Едріен Джонсон.

Фарбу без проблем здули з каміння за допомогою повітряного компресора. Однак представник фонду «Англійська спадщина» запевняє, що якби пішов дощ, фарба в контакті з водою завдала би справжньої шкоди, повідомляє BBC News. Зокрема на камінні ростуть рідкісні види лишайників.

Група Just Stop Oil сформувалася у 2022 році та швидко стала відомою завдяки скандальним акціям. Крім блокування нафтових об’єктів й автозаправних станцій активісти приклеювали себе до знаменитих картин у галереях Лондона та Парижа, обливали томатним супом «Соняшники» Ван Гога та картопляним пюре — «Скирду сіна» Клода Моне.

Жоден з «атакованих» творів мистецтва не постраждав: якщо картини не були захищені склом, активісти торкалися лише рам.

  • #акція протесту
  • #Екологія

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Джерело матеріала
loader