Російські археологи знищили Херсонес Таврійський — об’єкт світової спадщини ЮНЕСКО
Російські археологи знищили Херсонес Таврійський — об’єкт світової спадщини ЮНЕСКО

Російські археологи знищили Херсонес Таврійський — об’єкт світової спадщини ЮНЕСКО

Російські археологи зруйнували Херсонес Таврійський — єдину автентичну пам’ятку світового значення в Криму. Вони також вивезли частину археологічних знахідок на територію РФ. Про це розповіла старша наукова співробітниця Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко на III Міжнародному форумі експертної мережі Кримської платформи.

Ще раніше, у 2015-2016 роках, росіяни збудували оглядові майданчики, які загородили археологічні залишки — зокрема, башти й стіни. Також на місці цитаделі вони поставили античний відкритий театр — сцену, ряди для глядачів та апаратуру. Така конструкція створила навантаження близько тонни на оригінальну споруду. 

Російські археологи знищили Херсонес Таврійський — об’єкт світової спадщини ЮНЕСКО - Фото 1

Пізніше забудовники розпочали створення археологічного парку «Новий Херсонес» на місці залишків некрополя. 

«Росіяни нічого не тямили в геологічній ситуації в цьому місці, тому вони просто за допомогою екскаваторів та бульдозерів почали знімати ґрунт на території буферної зони близько до городища. Не знаючи ситуації, вони розкопали давнє джерело», — поділилася Евеліна Кравченко.

За словами спікерки, вода з джерела залила археологічні залишки. Територію розчистили та збудували нове місто. Тепер археологічний парк перекриває старі знахідки, а деякі розкопані об’єкти перенесені та реконструйовані в іншому місці. На місці городища росіяни відкрили монастир святого Володимира, що підпорядковується РПЦ.

Російські археологи знищили Херсонес Таврійський — об’єкт світової спадщини ЮНЕСКО - Фото 2

Зауважимо, Херсонес Таврійський — античне і візантійське місто в південно-західній частині Криму. Дослідники вважають, що його заснували ще в VI столітті до н.е. У червні 2013 року на 37-й сесії Комітету світової спадщини ЮНЕСКО Херсонес Таврійський і його хору визнали об’єктом світової спадщини ЮНЕСКО.


Джерело матеріала
loader