Що варто знати про серіал «Моя леді Джейн» — історію 16-річної королеви, яку стратили після дев’яти днів на троні
Що варто знати про серіал «Моя леді Джейн» — історію 16-річної королеви, яку стратили після дев’яти днів на троні

Що варто знати про серіал «Моя леді Джейн» — історію 16-річної королеви, яку стратили після дев’яти днів на троні

«Це уособлення жіночого погляду», — каже американська акторка Емілі Бейдер про серіал «Моя леді Джейн», у якому вона зіграла головну роль. 

З 27 червня шоу йде на стримінговій платформі Amazon Prime. Серіал, створений на основі однойменного роману Синтії Генд, демонструє альтернативну версію життя леді Джейн Грей. Історія середини XVI століття розгортається навколо англійських Тюдорів та супроводжується сучасною оповіддю.

«Джейн могла бути лідеркою, якої потребувала Англія, але замість цього історія пам`ятає її як головну дівчину в біді…Що, якби історія була іншою?» — каже голос за кадром. 

За матеріалом ELLE Canada ми розповідаємо детальніше про серіал та чому його варто подивитися. 

Леді Джейн Грей була королевою Англії впродовж дев’яти днів. Вона посіла трон у 16 років після смерті двоюрідного брата та короля Едуарда VI. Невдовзі її стратили через державну зраду — натомість керувати країною стала Марія Стюарт.

Що варто знати про серіал «Моя леді Джейн» — історію 16-річної королеви, яку стратили після дев’яти днів на троні - Фото 1

Що варто знати про серіал «Моя леді Джейн» — історію 16-річної королеви, яку стратили після дев’яти днів на троні - Фото 2

Що варто знати про серіал «Моя леді Джейн» — історію 16-річної королеви, яку стратили після дев’яти днів на троні - Фото 3

Історія пам’ятає леді Джейн Грей як дівчину, яка не могла протистояти політичним іграм королівського двору. Натомість серіал «Моя леді Джейн» створює інший світ, де головна героїня шукає повноцінне життя. Щоб підкреслити дистанцію з реальністю, шоу має елементи фентезі. Зокрема, «етіанців» — людей, здатних перетворюватися на тварин.

У ELLE Canada зазначають, що серіал поєднує риси «Бріджертонів», «Баффі — переможниці вампірів» та «Історії лицаря». Водночас для виконавиці головної ролі шоу демонструє, як це — бути жінкою. 

Емілі Бейдер прагнула отримати роль леді Джейн Грей.

«Героїню описали так: “Blondie зустрічає Елізабет Беннет, і я не знаю, що може бути дивовижнішим за це”», — ділиться акторка.

Вона відзначає поєднання жанрів у серіалі, а ще — швидкі та сповнені різких жартів діалоги.

Що варто знати про серіал «Моя леді Джейн» — історію 16-річної королеви, яку стратили після дев’яти днів на троні - Фото 4

Що варто знати про серіал «Моя леді Джейн» — історію 16-річної королеви, яку стратили після дев’яти днів на троні - Фото 5

У шоу леді Джейн Грей — не просто постать з підручників історії, а розумна, весела та відкрита, а також вперта та наївна дівчина.

«Вона є людиною, яку ви могли б знати — за винятком старовинних костюмів і знань про надприродних істот, що змінюють форму», — зазначає ELLE Canada.

Серіал також доповнює романтична лінія. Леді Джейн Грей хочуть видати заміж, проте освічена дівчина категорично проти такої ідеї. Героїню зовсім не цікавить кохання, допоки вона не зустрічає лорда Гілдфорда Дадлі. Проте Джейн Грей продовжує протистояти магнетизму, який відчуває поряд з чоловіком.

«Вона шокована своїми почуттями. Усі її знання — саме з книжок, і вони не ґрунтуються на реальному досвіді», — каже Емілі Бейдер.

Героїню лякає зацікавленість лордом, адже вона планувала бути незалежною жінкою до кінця життя — і раптово в неї з’являються почуття, яких вона не може приховати. 

Що варто знати про серіал «Моя леді Джейн» — історію 16-річної королеви, яку стратили після дев’яти днів на троні - Фото 6

Що варто знати про серіал «Моя леді Джейн» — історію 16-річної королеви, яку стратили після дев’яти днів на троні - Фото 7

Що варто знати про серіал «Моя леді Джейн» — історію 16-річної королеви, яку стратили після дев’яти днів на троні - Фото 8

Проте розвиток взаємин головних героїв не перешкоджає головній ідеї серіалу — леді Джейн Грей прокладає власний шлях до свободи та незалежності. Дівчина має непохитну віру, що жінки можуть набагато більше, ніж їм дозволено в період XVI століття.  

«Вона повністю відкидає думку, що жінки не такі сильні, як чоловіки — як фізично, так й інтелектуально», — каже Бейдер. — Вона хоче обирати те, що бажає — чи то вийти заміж, народити дітей і бути годувальницею, чи втекти в ліс і бути цілителькою. Я думаю, це те, чого хочуть усі жінки: можливість мати вибір».


Джерело матеріала
loader