З’явилася петиція, що закликає врятувати Либідь і пояснює чому закриття річки небезпечне для метро
З’явилася петиція, що закликає врятувати Либідь і пояснює чому закриття річки небезпечне для метро

З’явилася петиція, що закликає врятувати Либідь і пояснює чому закриття річки небезпечне для метро

На сайті Київради з’явилася петиція з вимогою заборонити закриття київських річок у колектори. У тексті закликають розвивати давні річки столиці, а детальні плани територій (ДПТ), які цьому суперечать – переглянути. Також петиція вимагає зберегти русло Либеді відкритим і напрацювати стратегію його відновлення та перетворення на безпечну й привабливу міську водойму.

Автор петиції згадує, що Київрада затвердила ДПТ, за яким Либідь планують закрити у бетонний колектор під залізничним шосе і облаштувати дорогу на місці річки. Але, як стверджується у тексті, таке рішення суперечить принципу покращення якості життя в місті та не відповідає інтересам громади.

Будівництво на території річки Либідь без урахування екологічних аспектів і перспектив розвитку громадських просторів, а також закриття річки у колекторі може призвести до:

  • руйнування перспективної вісі громадської активності, яка частково вже утворена у багатьох місцях вздовж річки;
  • екологічних проблем на прилеглих територіях і неконтрольованих підтоплень через ускладнення ефективної очистки стоків та зниження водопроникності ґрунту, що спричинить виникнення аварійних ситуацій (наразі це спостерігається на синій гілці метро);
  • погіршення якості життя містян, що обґрунтовується світовою практикою Daylighting – виведенням міських річок з колекторів.

Також у петиції перераховуються переваги ревіталізації річок:

Краща якість середовища і здоров’я містян

Відкрита вода і рослинність навколо неї є надійними рішеннями для охолодження міст в умовах екстремальної спеки. Адже бетон і асфальт випромінюють у рази більше тепла, ніж рослинність, що сприяє перегріванню міста. Натомість відкрита річка збільшує вологість повітря і зменшує концентрації шкідливих речовин у повітрі. Природні зони вздовж річок знижують стрес і покращують ментальне здоров’я містян, що особливо важливо у воєнний час.

Матеріальний добробут

Відкриті та відновлені міські річки стають осередками комерції з коефіцієнтом повернення інвестицій до 700%, що створює нові робочі місця і надходження до бюджету. Унікальні природні локації збільшують привабливість міста.

Соціальний ефект і безпека

Відкриті річки створюють простір для відпочинку, прогулянок, спорту та інших видів дозвілля, що сприяє соціальній згуртованості та зменшенню злочинності, а також заохочує містян до фізичної активності й здорового способу життя.

Біорізноманіття

Відкриті річки підтримують різноманітність екосистеми, забезпечуючи середовище для риб, птахів і рослин. В екосистемі річки Либідь вже утворені стабільні популяції різноманітних птахів, риб і рослин.

Культурна та історична спадщина

Либідь є частиною тисячолітньої історичної спадщини міста і його перших поселень. Закриття річки під землю суперечить культурним та історичним цінностям Києва.

Нагадуємо, що минулого тижня Київрада ухвалила за основу ДПТ у Голосіївському районі, який передбачає закриття річки Либідь у колектор для облаштування заїздів до нового ТРЦ Ocean Mall.

  • #Київ
  • #Петиція
  • #Річка

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Джерело матеріала
loader