У КМДА вважають, що докладають усі зусилля для збереження спадщини столиці
У КМДА вважають, що докладають усі зусилля для збереження спадщини столиці

У КМДА вважають, що докладають усі зусилля для збереження спадщини столиці

У департаменті охорони культурної спадщини КМДА заявили, що докладають всіх зусиль для збереження історичної спадщини Києва в рамках чинного законодавства та своїх повноважень.

Відповідь ДОКС опублікували після того, як активісти уже двічі проводили акції протесту із закликом розпустити департамент охорони культурної спадщини. Це відбулось після незаконного знесення садиби Маліна (Зеленських).

ДОКС зазначив, що питання про статус пам’ятки для будинку розглядали не раз, але «від різних установ надходили облікові матеріали з протилежними відомостями». Зокрема, про те, що будівля нібитл втратила автентичність. Крім того, пропонували надати статус пам’ятки за видом «Історія», оскільки у садибі проживав викладач російської філології Університету святого Володимира Василь Малінін.

17 липня 2024 року ГО «Спадщина. Київ» подала документацію, щоб надати будинку статус пам’ятки за видом «Архітектура та містобудування» як місце, де тут проживала сім’я заможних міщан Зеленських. Але ця документація не відповідала вимогам, ввжають у ДОКС, тому її рекомендували доопрацювати й відобразити вид пам’ятки як «Архітектура та історія». Доопрацьована документація станом на 29 липня ще не надійшла до департаменту.

Окрім того, у ДОКС кажуть, що керуються чинним законодавством і «не мають змоги діяти в обхід встановленого регламенту». Вони не надавали дозволу на демонтаж й зверталися до МКІП, аби ті також не надавали дозвіл на будь-які роботи до остаточного визначення цінності будинку, а Київрада рекомендувала власникам утриматися від проведення будівельних робіт.

Демонтаж об’єкта розпочався наприкінці липня 2021 року. На якийсь час роботи призупинили, але згодом відновили. На початку вересня 2021 року до будинку привезли важку техніку. Після повідомлень про можливе знесення КМДА відправила до садиби інспекції департаменту охорони культурної спадщини та департаменту міського благоустрою, які зупинили будівельні роботи. Тоді Київська міська прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного демонтажу історичного будинку. Наразі Садиба Маліна не належить до обʼєктів, що мають охоронний статус, натомість із 31 серпня 2021 року внесена до переліку будівель, що підпадають під додатковий захист за рішенням Київради. Київрада мала ввести мораторій на реконструкцію цих обʼєктів, але вона лише порадила власникам будівель утриматися від реконструкції або нового будівництва на їхньому місці.



Джерело матеріала
loader