Як за рік зібрати 25 мільйонів для Повітряних Сил України: розповідає військовослужбовець та художник Владислав Мельник
Як за рік зібрати 25 мільйонів для Повітряних Сил України: розповідає військовослужбовець та художник Владислав Мельник

Як за рік зібрати 25 мільйонів для Повітряних Сил України: розповідає військовослужбовець та художник Владислав Мельник

«Я на власному досвіді переконався, що кожна творча людина може конвертувати свої знання і вміння на користь країні. Будь-яка галузь, в тому числі військова справа, потребує нестандартних рішень», — розповідає захисник України Владислав Мельник.

Раніше військовослужбовець був художником-абстракціоністом — мав виставки не тільки в Україні, а й за кордоном: у Римі, Штутгарті чи на Світовому Економічному Форумі. Його картини зберігаються в приватних колекціях у всьому світі — від Нью-Йорка до Мілану. 

2023 року Владислав долучився до ЗСУ і почав займатися матеріально-технічним забезпеченням Повітряних Сил України. За рік разом з фондами та волонтерами він зібрав  25 мільйонів гривень для української армії. 

«У цивільному житті я був художником і часто комунікував з кураторами, артменеджерами й колекціонерами. Це допомогло мені прокачати навички ведення перемовин. Ці ж навички я використовую в комунікації з інвесторами — але продаю тепер не картини, а допомогу Повітряним Силам»,  — каже Владислав Мельник. 

Як військовослужбовець шукає інвесторів, налагоджує з ними ефективну комунікацію та робить усе можливе, щоб Повітряні Сили захищали українське небо? Владислав Мельник розповів ELLE.             

Про початок шляху у Збройних Силах України

З 2022 року я волонтерив — допомагав різним підрозділам, від ТРО до ССО та Повітряних Сил. Це були невеликі збори до 300 тисяч гривень на потреби кожного. Цей досвід був дуже корисним, адже до цього я ніколи не займався фандрейзингом. 

Я долучився до ЗСУ влітку 2023 року, коли потреби для дивізіону Patriot, полку зв’язку та мобільно-вогневих груп сил ППО були величезними. Тоді звернувся до «Телебачення Торонто» — разом ми розіграли NLAW, який збив шахед, що летів на один з найважливіших військових аеродромів України. За 24 години зібрали 750 тисяч гривень. Кошти пішли на закупівлю приладів нічного бачення, акумуляторів безперебійного живлення, генераторів та оснащення позицій ППО. 

З часом пошук фінансування став моїм основним обов’язком, адже потреби завжди є. 

Як казав Тарас Чмут, жодна держава світу — окрім хіба що США — не подужає забезпечення війни такої інтенсивності, яку ми маємо зараз.  

Про успішні кейси, завдяки яким вдалося зібрати 25 мільйонів гривень для української армії

За січень 2024 року ми зібрали 8 мільйонів гривень на забезпечення дивізіону Patriot. Олексій Шостак, власник IT-компанії Playduck та постійний меценат Повітряних Сил, об’єднав своїх друзів та зібрав 6,4 мільйона гривень. На них ми закупили 4 бортові машини MAN, які мені вдалося знайти в Нідерландах. Фонд Сергія Притули допоміг з логістикою та доставив ці машини в Україну. 

Решту коштів зібрали завдяки фандрейзинговій кампанії у соцмережах, яку запустила моя дівчина. Наші друзі долучилися і за місяць зібрали 1,5 мільйона гривень, які підуть на купівлю кунгів для розміщення особового складу та особистого майна дивізіону. Колеса дуже важливі для швидкого переміщення та реагування на повітряні цілі.

Як за рік зібрати 25 мільйонів для Повітряних Сил України: розповідає військовослужбовець та художник Владислав Мельник - Фото 1

Восени 2023 року пункту управління Повітряних Сил був необхідний генератор на 64 кіловати, аби підготуватися до майбутніх блекаутів і забезпечити безперебійну роботу сил ППО та авіації. Близько місяця я шукав фінансування по фондах, зустрічався з волонтерами — один з них порадив мені звернутися до Олександра Чекменьова. Це фотограф з Луганська, який зробив портрет Володимира Зеленського для обкладинки журналу TIME у квітні 2022 року. Чорно-біла світлина Олександра Чекменьова стала символом боротьби українського народу проти російської агресії.

Він запропонував розіграти один з кадрів, знятих на фотосесії. Я звернувся до видання «Українська Правда», і вони погодилися розіграти цей портрет на саміті «УП — 100». Там його придбав засновник monobank Олег Гороховський. Ми очікували отримати хоча б 100 тисяч гривень, але остання ставка перевершила всі очікування. Пан Олег придбав портрет за 6 мільйонів гривень. На ці кошти ми купили два генератори, фуру, бортову машину, 3 кілометри кабелю, а ще — закрили багато інших потреб підрозділів повітряного командування «Схід».

Про пошук інвесторів для Повітряних Сил України

Ефективність роботи ППО — найкращий аргумент для потенційних інвесторів. Найбільш зацікавлений у підтримці український бізнес, який має підприємства на території країни. Вони розуміють важливість захисту неба, адже це прямо впливає на їхню безпеку та діяльність — отже, і на дохід. 

Важливо налагодити чесний і відкритий діалог. Я завжди шукаю особистий підхід. Кожен бізнес має свої «больові точки», часто пов’язані з війною. Наприклад, це може бути вразливість до обстрілів через розташування потужностей на лівому березі Дніпра, який обстрілюють значно частіше, або ж недостатньо висвітлена благодійна діяльність, що негативно впливає на репутацію компанії. Моє завдання — пояснити, як підтримка Повітряних Сил може вирішити їхній «біль» або знизити ризики для бізнесу.

Прозорість — ключовий фактор для ухвалення рішення про фінансування того чи іншого підрозділу. Ми завжди робимо офіційні запити на благодійників та надаємо акти прийому та передачі, за якими придбане майно стає на облік військової частини та не може бути продане чи передане комусь іншому. Запрошуємо меценатів особисто бути присутніми при передачі майна частині, робимо відео- та фотозвіти, показуємо чеки. Все це дозволяє бути впевненими в тому, що кошти йдуть за призначенням. 

Щодо коштів, які ми збираємо через соцмережі, є цілий «кодекс». Наприклад, я з дівчиною самостійно оплачую комісію за переказ чи зняття готівки, адже розумію, що часто люди донатять невеликі суми, а інколи роблять це навіть в кредит. Ми віримо, що кожна гривня має йти за призначенням. 

За підтримку зборів ми віддячуємо персоналізованими подарунками. Наприклад, до збору для Patriot ми робили іменні квитки у мирне небо майбутнього. А зараз готуємо плакати, які я розмалюю, щойно з’явиться вільний час, — їх отримають власники допоміжних зборів, які відкривалися влітку. Ми також віддячуємо донорам трофеями, подяками від військової частини та медалями. Кожному, хто підтримує військо, приємно отримати такі дарунки. 

Як за рік зібрати 25 мільйонів для Повітряних Сил України: розповідає військовослужбовець та художник Владислав Мельник - Фото 2

Про важливість допомагати ЗСУ

Україна — найбільша країна Європи, тому потреба в захисті територій та людей дуже велика. 

Зараз ми завершуємо збір на відновлення КамАЗу — до закриття залишається буквально 30 000 гривень. На базі КамАЗу ми створимо пересувну ремонтну майстерню, яка забезпечить оперативне відновлення та евакуацію військової техніки підрозділів ППО, що захищають небо на Сході — від Сум до Азовського моря. Більшу частину деталей вже закупили.

Перш за все ми потребуємо згуртованості українського народу та єдиного стимулу, який приведе нас до перемоги. 

Джерело матеріала
loader