Як відновити українські об’єкти історичної спадщини за допомогою проєкту «Майбутнє Минулого»
Як відновити українські об’єкти історичної спадщини за допомогою проєкту «Майбутнє Минулого»

Як відновити українські об’єкти історичної спадщини за допомогою проєкту «Майбутнє Минулого»

З нагоди свого 12-річчя команда IK-architects запустила «Майбутнє Минулого» —  соціально-архітектурний проєкт свідомої реновації, відбудови та захисту памʼяток українських міст. До 5 жовтня 2024 року триває Open Call на подачу об’єктів або локацій. 

Мета ініціативи — привернути увагу небайдужої спільноти та приватних інвесторів, запропонувавши план ревіталізації занедбаних будівель та переосмисливши їхні першочергові сенси. 

Прикладом успішної реалізації такої реновації є Vilna School — соціальний проєкт, заснований IK-architects, який демонструє альтернативний шлях відновлення навчальних закладів, які постраждали від дій РФ. 

Як відновити українські об’єкти історичної спадщини за допомогою проєкту «Майбутнє Минулого» - Фото 1

У чому суть проєкту?

Архітектурне бюро оголосило Open Call, щоб зібрати об’єкти та локації, які мають культурну та історичну цінність, проте занедбані часом та/або внаслідок безвідповідального ставлення. Це старовинні будівлі, житлові та громадські простори й інші обʼєкти, що потребують нового підходу та свіжих ідей. 

Архітектори прагнуть довести, що головною цінністю таких обʼєктів є їхнє збереження, відновлення та адаптація під потреби сучасного суспільства з повагою до минулого. Саме тому команда IK-architects візьметься за розробку проєктів реновації поданих об’єктів та локацій, щоб переосмислити, оновити та привернути увагу можливих приватних інвесторів та суспільства до потенціалу об’єктів після реновації. Такі кейси вже є в Києві — наприклад, Kyiv Food Market, Рейтарська Circle й OCTO TOWER.

Команда IK-architects вже реалізовує благодійні ініціативи відновлення та реновації в рамках соціального проєкту Vilna School. Це проєкт з відбудови українських шкіл, що постраждали внаслідок дій країни-агресора. Команда IK-architects уже підписала меморандум з Харківською міською радою, міським головою та Благодійним фондом «Гефест» на відбудову зруйнованого ліцею №47 міста Харкова. 

«Ми прагнемо створити простір для діалогу якісних та свідомих відбудов, простір розмови небайдужих мешканців, архітекторів та держави. У партнерстві з активістами та громадськими організаціями команда IK-architects розроблятиме архітектурні проєкти, що зберігатимуть цінність культурних памʼяток, даючи їм шанс розповісти свою історію новому поколінню», — коментує головна архітекторка та засновниця IK-architects Катерина Ярова.

Vilna School

Зруйнований ліцей №47 у Харкові. Фото: Олег Синєгубов

Як подати об’єкт?

Для подачі заявки необхідно заповнити форму, вказавши адресу локації, початкову функцію обʼєкта та контактні дані для зворотного звʼязку. Заявки можна подавати до 5 жовтня. Це можна зробити за посиланням.


Джерело матеріала
loader