5 ознак того, що вам варто змінити психолога
5 ознак того, що вам варто змінити психолога

5 ознак того, що вам варто змінити психолога

Психотерапія — це важливий і досить непростий процес. Коли ми починаємо роботу з фахівцем, то хочемо отримати щонайбільше користі й не нашкодити собі. Тому краще мати справу лише з професіоналами. 

Як розпізнати некомпетентного спеціаліста та які фрази чи вчинки неприпустимі в цій сфері? Про «червоні прапорці» розповідає психологиня «Фонду Маша» Валентина Московченко.

5 ознак того, що вам варто змінити психолога - Фото 1

Поради

Запамʼятайте: психолог може давати рекомендації, але не поради. У чому ж різниця? 

Порада — це спонукання до дії. Вона може мати неоднозначний результат і не відповідати потребам клієнта. Наприклад, психолог каже вам звільнятися з роботи, розлучатися з чоловіком, потерпіти тощо. Зазвичай такі фрази ви чуєте від подруг чи близьких вам людей. 

А от рекомендації мають покращити ваш стан. Вони завжди спираються на конкретні дослідження. Якщо психолог каже дотримуватися режиму сну, багато гуляти на свіжому повітрі, відпочивати й подібне, можете бути впевненими у його компетенції.

Оцінка ваших дій та почуттів

Уявіть: ви прийшли на зустріч зі своїм психологом, розповіли про проблему, яка вас хвилює, а у відповідь почули слова засудження і присоромлення. Сесія закінчилася, а ви почуваєтеся гірше, ніж було до цього. Так бути не повинно! 

Флірт чи секс

Сексуальні стосунки між клієнтом та терапевтом неприпустимі. Не важливо, хто саме ініціатор — клієнт чи терапевт. 

«Позбудетеся депресії за два місяці»

Кваліфікований фахівець ніколи не буде давати вам 100% гарантії у розв`язанні проблеми, особливо за короткий термін. Успішний результат психотерапії залежить від ефективної співпраці психолога та клієнта. Терапевт, залежно від вашої проблеми, ділиться своїми знаннями й інструментами. А клієнт, якщо він готовий до змін, їх використовує. Лише так можна віднайти оптимальний варіант розв`язання проблеми. Прогнозувати терміни внутрішніх змін клієнта практично неможливо.

5 ознак того, що вам варто змінити психолога - Фото 2

Освіта

Цей пункт найважливіший. Фахівець, який проводить консультації з клієнтами, повинен мати документи, що підтверджують його кваліфікацію. А це насамперед професійна освіта державного стандарту та додаткова спеціалізація в одному чи кількох напрямках практичної психології. Наявність освіти можна перевірити, попросивши диплом про здобуття вищої освіти за спеціальністю «Психологія» та сертифікати, які мають юридичну силу.

Також для психолога дуже важливими є постійне навчання для закріплення своїх знань, проходження особистої терапії й супервізії (метод підвищення кваліфікації через обговорення професійних проблем із колегою чи наставником). 


Джерело матеріала
loader