Особливе вбрання для особливого свята: найгарніші вишиванки до Дня Незалежності
Особливе вбрання для особливого свята: найгарніші вишиванки до Дня Незалежності

Особливе вбрання для особливого свята: найгарніші вишиванки до Дня Незалежності

Зовсім скоро Україна святкуватиме свій 33-й День Незалежності — вкотре такий особливий і рідний, виборений нашими відважними воїнами. І навіть якщо ми не маємо можливості відзначити це свято, можемо створити атмосферу за допомогою традиційного вбрання. Українські бренди у своїх останніх колекціях представили чимало вишитих сорочок, суконь та аксесуарів з орнаментами, притаманними певним територіям нашої країни: Слобожанщині, Наддніпрянщині, Київщині тощо. Так, кожен зможе знайти свою унікальну річ, яку захочеться носити не лише на свята, а й у повсякденні.

GUNIA Project

GUNIA Project презентував колекцію INDEPENDENCE з нагоди Дня Незалежності. Знаковим елементом лінійки став дуб, що здавна використовувався в українській обрядовості як ознака могутності та мудрості. Він з`являвся у ритуалах та іграх, був символом довголіття, здоров`я та щасливого подружнього життя.

Сама форма жолудя натхнена прикрасами кочових скіфів та втілює ідею нашої сили, що коріниться глибоко в минулому. Відзначаючи День Незалежності України, колекція прагне закарбувати це відчуття та пронести його у повсякдення. Для виготовлення підвісок-жолудів GUNIA Project вперше застосував кольорову емаль.

До колекції увійшли жіночі та чоловічі вишиті сорочки, сукня, а також аксесуари й прикраси: шовкові хустки, плетені крайки з помпонами ручної роботи, гердани з бісеру, кольє та ланцюжки. Традиційно бренд обирає наївну стилістику, комбінуючи стриману палітру зі жвавими акцентними кольорами. Дизайн оздоблення спирається на флористичні та анімалістичні мотиви вишитих рушників Наддніпрянщини, Київщини та Сумщини XVIII-XX століть, а також вишивки козацької старшини XVII-XVIII століть. Осмислені в перспективі сучасної естетики, вони складаються в нові композиції, що водночас зберігають свою первозданність. 

Особливе вбрання для особливого свята: найгарніші вишиванки до Дня Незалежності - Фото 1

Особливе вбрання для особливого свята: найгарніші вишиванки до Дня Незалежності - Фото 2

Особливе вбрання для особливого свята: найгарніші вишиванки до Дня Незалежності - Фото 3

Особливе вбрання для особливого свята: найгарніші вишиванки до Дня Незалежності - Фото 4

EmbroideredGem

Бренд продовжив досліджувати різні регіони України. У своїх попередніх колекціях креативна директорка бренду пані Наталя зверталась до традиційних орнаментів і  технік Сумщини, Полтавщини та Наддніпрянщини, цього ж разу напередодні Дня Незалежності у фокусі уваги була колоритна Слобожанщина. Так, на мудборді дизайнерки опинився фрагмент вишивки унікального богодухівського рушника кінця XIX сторіччя з колекції Музею Івана Гончара, а також картини на українську тематику уродженця Чугуєва Іллі Ріпина та портрети харківської громадської діячки, педагогині та меценатки Христини Алчевської в національному строї.

«Слобожанщина сьогодні — прифронтовий регіон. Харків щодня потерпає від ракетних обстрілів. У своїй новій колекції я хотіла показати красу цього краю, його українську сутність. Назва «Вінець Слобожанщини» має подвійне значення. Перш за все це, звичайно, вінок з фантазійних квітів, які ми «зібрали» на богодухівському рушнику і перенесли на сукні та блузи, але також це зібрання та переплетіння видатних імен Слобожанщини — культурних та громадських діячів та діячок, які зберігали та розвивали цей регіон століття назад і які надихають нас сьогодні. Ми маємо пам’ятати про них та продовжувати їх справу», — розповіла пані Наталя.

Особливе вбрання для особливого свята: найгарніші вишиванки до Дня Незалежності - Фото 5

Особливе вбрання для особливого свята: найгарніші вишиванки до Дня Незалежності - Фото 6

Особливе вбрання для особливого свята: найгарніші вишиванки до Дня Незалежності - Фото 7

Must Have

Бренд MustHave представив нову колекцію «Мотиви дому», натхнену архівними малюнками на стінах українських хатин. Чорні та білі лляні сорочки з гладдю відтворили символічні орнаменти з Черкащини, Полтавщини та Київщини.

Так, модель «Пташечки» стала відображенням свободи й радості, «Півники» — родинного тепла й краси,  «Коники» — сили й захисту, а «Дерево життя» — зростання і гармонії.

Особливе вбрання для особливого свята: найгарніші вишиванки до Дня Незалежності - Фото 8

Особливе вбрання для особливого свята: найгарніші вишиванки до Дня Незалежності - Фото 9

Особливе вбрання для особливого свята: найгарніші вишиванки до Дня Незалежності - Фото 10

Особливе вбрання для особливого свята: найгарніші вишиванки до Дня Незалежності - Фото 11


Джерело матеріала
loader