У Львові вперше оцифрують автентичні писанки кінця ХІХ – початку XX ст
У Львові вперше оцифрують автентичні писанки кінця ХІХ – початку XX ст

У Львові вперше оцифрують автентичні писанки кінця ХІХ – початку XX ст

Про це повідомили у Міністерстваі культури та інформаційної політики України, передає "Еспресо.Захід".

Як зазначається, йдеться про 3D-моделі писанок з 12 етнографічних регіонів України, що будуть створені в межах проєкту "Українська писанка в європейському культурному просторі", зокрема: Бойківщини, Буковини, Волині, Галичини, Гуцульщини, Лемківщини, Надсяння, Поділля, Покуття, Полісся, Середнього Подніпровʼя та Холмщини. 

Найдавніші писанки в колекції походять з Гуцульщини

За словами творців проєкту, найдавніші писанки в колекції походять з Гуцульщини й датуються 1890 роком та Волині, 1894 рік. Досі до цих експонатів мали доступ лише дослідники та музейні працівники. Для оцифрування обрали найдавніші писанки – ті, що зберігають автентичні розписи й тисячолітню традицію, хоча й переживають уже третю велику війну. 

Де можна буде побачити оцифровані українські писанки

"Оцифровані українські писанки можна буде побачити невдовзі на сайті проєкту, де розмістять 250 пам’яток та 50 3D-моделей. Колекція Музею етнографії та художнього промислу налічує майже 13 тисяч пам’яток та є однією з найбільших та найдавніших в Україні. Збірку почав формувати Музей наукового товариства імені Шевченка, перший на Галичині український музей, з нагоди відкриття 1895 року", – зазначили в Мінкульті.

  • До слова, нещодавно чотири елементи культурної спадщини Львівщини – Городоцький шов, культура споживання Засипаної капусти, традиція створення бойківської писанки булавкою та традиція дзвонарства у Львові, увійшли до нематеріальної культурної спадщини України.


Джерело матеріала
loader