Зручні міста для всіх і кожного: як пройшла конференція «Інклюзивні простори. Як дизайн змінює життя на краще»
Зручні міста для всіх і кожного: як пройшла конференція «Інклюзивні простори. Як дизайн змінює життя на краще»

Зручні міста для всіх і кожного: як пройшла конференція «Інклюзивні простори. Як дизайн змінює життя на краще»

Напередодні відкриття ДВРЗ Design Days у магазині «АГРОМАТ» в Києві відбулася конференція «Інклюзивні простори. Як дизайн змінює життя на краще». Представники різних сфер — громадських організацій,  медіа, архітектори, дизайнери тощо — поділилися своїми поглядами на те, якими мають бути простори, зручні для кожного, і як їх створювати. 

Зручні міста для всіх і кожного: як пройшла конференція «Інклюзивні простори. Як дизайн змінює життя на краще» - Фото 1

Шеф-редактор часопису Pragmatika Media Костянтин Ковшевацький зазначив, що дизайн працює не тільки в межах краси чи естетики — він має робити життя комфортнішим: 

«Не має бути каси заради краси. Має бути краса заради кращого життя. Кожне місце в місті повинне бути виправдане з цього погляду», — поділився Костянтин Ковшевацький.

Засновник простору відновлення військових і цивільних ГАРТ Юлій Морозов впевнений: великий запит суспільства на інклюзивні простори сприятиме розвитку цієї сфери в Україні. 

«Коли ми переможемо, у країні буде величезний прошарок людей, які повернуться з війни. І значна частина з них буде з порушенням рухової функції. Вони потребуватимуть іншого простору. Запит на такі простори буде величезний. Я сам з Кривого Рогу. У нас два пандуси в громадських містах на все місто», — прокоментував Юлій Морозов.

Він зазначив — якщо будівлі та транспорт будуть зручним для людей з порушенням рухової функції, вадами зору чи слуху, то такі простори підходитимуть усім. 

Зручні міста для всіх і кожного: як пройшла конференція «Інклюзивні простори. Як дизайн змінює життя на краще» - Фото 2

Щоб українські міста ставали дедалі доступнішими для людей на кріслах колісних, варто доносити важливість теми до всіх членів суспільства. 

«Необхідно проводити дискусію у своєму колі з рідними, з близькими, на своєму підприємстві. Потрібно нести філософію поваги до гідності, за якої кожна людина може реалізувати своє право на щастя», — сказала Леся Луценко-Миськів, засновниця дитячого садочка «ЩастяKids» та авторка нового принципу «розвиток інклюзивного освітнього середовища» в українському освітньому законодавстві.

Активіст з питань доступності та юрист ГО Dostupno.ua Артем Прощенко нагадав про важливість залучення представників бізнесу і державного сектору. Зокрема, його команда веде активну роботу з покращення доступу до аптек столиці:

«Київ має великі проблеми з інклюзивними просторами. Потрібно доносити ці меседжі до бізнесу. Наприклад, наша команда Dostupno.ua минулого тижня підписала меморандум про співпрацю з держслужбою і провела перемовини щодо доступності аптек», — розповів Артем Прощенко. 

Ольга Терефеєва, керівниця проєктів в Національній Спілці Архітекторів України, акцентувала на важливості розуміння потреб суспільства при створенні архітектури міст.

«Ми бачимо засилля дешевої та неефективної архітектури. Це є результатом низької освіти еліт, які відірвані від потреб суспільства та неспроможні створити ці сенси. Зараз іде робота над Містобудівним Кодексом, де враховані права всіх учасників», — поділилася Ольга Терефеєва.

Отець Георгій Коваленко порушив тему дизайну і краси в контексті філософії:

«Ті, хто творять красу під час війни, це справжні миротворці. Важливо, що ми маємо сміливість бачити красу в часи жахів, які нас оточують. Це наближає нашу перемогу. Перемога — це процес. Коли ми перемагаємо щодня, ми цей процес продовжуємо. Так само й краса, дизайн, творчість — це насамперед не скільки результат, а про процес. І ми всі включені в нього», — сказав Георгій Коваленко.

Зручні міста для всіх і кожного: як пройшла конференція «Інклюзивні простори. Як дизайн змінює життя на краще» - Фото 3

Кульмінацією події став виступ «Як дизайн може допомогти побудувати кращий світ» від британської дослідниці дизайну Еліс Роусторн.

Вона розповіла, як дизайн допомагає в боротьбі з кліматичними змінами та військовими конфліктами, а також навела приклади проєктів з озеленення країн Африки, що потерпають від посух, створення доступних будинків для біженців в Бангладеші чи проєктів з охорони здоров’я в Пакистані.

«Дизайн — це агент змін, який може бути використаний для інтерпретації змін будь-якого типу — соціальних, політичних, економічних, наукових, технологічних, культурних, екологічних або інших – щоб запевнити, що вони вплинуть на нас позитивно, а не негативно», —  розповіла Еліс Роусторн. 

Зручні міста для всіх і кожного: як пройшла конференція «Інклюзивні простори. Як дизайн змінює життя на краще» - Фото 4

Конференція стала можливою завдяки співпраці компанії «АГРОМАТ» з ДВРЗ Design Days.

Джерело матеріала
loader