Такфлікс випускає добірку короткого метру «Літувати»
Такфлікс випускає добірку короткого метру «Літувати»

Такфлікс випускає добірку короткого метру «Літувати»

«Літувати» — добірка коротких метрів сучасних українських режисерів і режисерок. Це п’ять історій про канікули, дитинство та літування — чуттєве проживання літа. Автор(к)и досліджують феномен канікул, дитинства та як на сучасних дітей впливає війна. 

До добірки увійшов фільм-призер Берлінале «прокидаючись у тиші» Міли Жлуктенко та Даніеля Асаді Фаезі; відеощоденник української родини «Ліс, Ліс» Марії Стоянової; анімація-спогад «Під безкрайнім небом» Олександри Джиганської; документальний фільм «Новий дім» Богдана Приходька та лауреат «Золотої Дзиґи «Папині кросівки» Ольги Журби.

«Щороку наприкінці серпня ми дуже радіємо (бо більше не треба йти до школи) і дуже сумуємо (бо літо от-от закінчиться). Для нас літо — некалендарне явище. Це екзистенційний стан, якому властива легкість буття. Він родом з дитинства, в яке ми, дорослі, повертаємося щоліта.

Цьогоріч росіяни робили все, щоб відібрати у нас право на радість. Та відчуття дитячої безтурботності й босих ніг — священне. Наша нова добірка — це спосіб посумувати про те, як війна не дає літу відбутись на повну, ще трошки його потягнути та почати новий відлік до наступних черешень!» — говорить команда Такфлікса.

10% з кожного квитка на добірку Такфлікс передає до фонду «Голоси дітей», 50% — творцям кіно. Фільми доступні в усьому світі з англійськими субтитрами.

Добірка

ПРОГРАМА ДОБІРКИ

«Під безкрайнім небом» — анімація Олександри Джиганської про літні канікули в бабусі та дідуся на Одещині. Режисерка досліджує, як зберігаються її спогади та чому вони мають особливе значення.

Фільм

«Ліс, Ліс» — відеощоденник української родини, датований 2002-2008 роками, який Марія Стоянова зібрала у чуттєвий короткий метр. В об’єктиві батькової камери — близнючки Анна-Марія та Віка і старша сестра Наталія. Дівчата святкують дні народження, проводять домашні концерти, ходять по калюжах та проживають дитинство на повну. Одного разу Наталія навіть потрапляє в телевізор  —  на програму «Пізнайко».

Фільм

«Новий дім» — документальний фільм Богдана Приходька фіксує зміни, які приносить з собою війна. На околицях Києва, у центрі для переміщених осіб, сім’ї з Луганщини починають облаштовувати новий дім. Діти ловлять мишей, ганяють м’яча та час від часу розпаковують однотипні подарунки від іноземних партнерів. Дорослі тримаються за спогади та надію колись повернутися. А поки будинок тільки поповнюється новими сусідами.

Фільм

«прокидаючись у тиші» — короткий метр Міли Жлуктенко та Даніеля Асаді Фаезі про родини, які вимушено виїхали до Німеччини через повномасштабне вторгнення. Табором для переселенців слугує колишня військова казарма Вермахту. У новій реальності діти намагаються бути дітьми, хоч і сумують за татами та рідними вулицями. Стрічка отримала спеціальну нагороду за найкращий короткометражний фільм у програмі Generation Kplus на Берлінале.

Фільм

«Папині кросівки» — ігровий фільм Олени Журби розповідає про останні години 13-річного Сашка в інтернаті для дітей позбавлених батьківського піклування. Його всиновили, тож він вирушить в іншу країну разом з новою сім’єю.  Але дещо не відпускає його. Світова прем’єра відбулася на фестивалі в Локарно. Фільм став лауреатом «Золотої Дзиґи» та Одеського кінофестивалю.

Фільм

Джерело матеріала
loader