У Швеції судять «королеву сміття» за найбільший екологічний злочин в історії країни
У Швеції судять «королеву сміття» за найбільший екологічний злочин в історії країни

У Швеції судять «королеву сміття» за найбільший екологічний злочин в історії країни

У Швеції почався судовий процес щодо найбільшого екологічного злочину в історії країни —йдеться про нелегальні викиди токсичних відходів. Перед судом постали 11 людей, включно з підприємицею, яку прозвали «королевою сміття», повідомляє The Guardian.

Розквіт компанії Think Pink, що пропонувала дешеву утилізацію та переробку відходів, припав на 2018-2020 роки, їхні фірмові рожеві мішки для сміття можна було побачити всюди. Завдяки низькій вартості послугами охоче користувалися будівельні компанії, муніципалітети та приватні особи. У 2020-му бізнес зазнав краху, коли заарештували власників — Беллу Нільссон та її чоловіка Томаса Нільссона.

Компанію Think Pink звинувачують у захороненні щонайменше 200 тисяч тонн відходів у 21 локації по всій країні. Непосортоване сміття — будівельні відходи, техніку, автомобільні шини, пластик — пакували у пластикові мішки та закопували або просто кидали на звалищі. У цих відходах виявили небезпечні рівні миш’яку, діоксинів, цинку, свинцю, міді та нафтопродуктів. Кілька сміттєзвалищ загорілися, одна пожежа тривала два місяці.

Муніципалітети, які змушені були прибирати залишені компанією гори сміття, подавали до суду — загалом назбиралося позовів на суму понад 22 мільйони євро. Слідчі стверджують, що Think Pink також підробляла документи.


Головна прокурорка Лінда Шон вважає, що відповідальність лежить і на клієнтах, які розраховували, що сміття правильно утилізуватимуть за такою низькою ціною. «Чи можна за такі гроші переробити те, що ви поклали у пакет? Це те саме, що заплющувати очі на те, хто і де шиє наш дешевий одяг», — сказала вона.

Белла Нільссон у минулому — стриптизерка, менеджерка порноклубу та авторка книги про шведську порноіндустрію. Вона двічі змінювала ім’я та прізвище (у різні роки називалася Наталі, Анджеліною, Джульєттою, Дженніфер, а ім’я від народження — Фаріба) й уже була засуджена за бухгалтерські махінації. Вона відкидає всі звинувачення та стверджує, що стала жертвою змови конкурентів по бізнесу.

  • #Сміття
  • #Швеція

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Джерело матеріала
loader