70-річна блогерка зі Львова знялася в одному фільмі з Шоном Пенном
70-річна блогерка зі Львова знялася в одному фільмі з Шоном Пенном

70-річна блогерка зі Львова знялася в одному фільмі з Шоном Пенном

Завершились знімання кіноальманаху «Війна очима тварин», які проходили в Україні та США за участю оскароносного голлівудця Шона Пенна, а також відомих українських акторів — Марини Кошкіної, Андрія Лідаговського, Олександра Печериці, Андрія Ісаєнка — та цілої низки дебютантів.

70-річна блогерка зі Львова знялася в одному фільмі з Шоном Пенном - Фото 1

Головною героїнею сьомої новели кіноальманаху під назвою «Торпеда» стала коза, а також бабуся і хлопчик, які опиняються на окупованій російськими військами території півдня України влітку 2022 року.

70-річна блогерка зі Львова знялася в одному фільмі з Шоном Пенном - Фото 2

«Я довго думав про те, як знімати фільми про війну. Пропаганда не працює — працюють людяні історії. Тому останнім часом знімав багато коротких історій про різних людей, намагаючись знайти свого героя, — зазначив автор сценарію і режисер фільму Іван Сауткін. — А після «Торпеди» я відчув, що знайшов, бо ця історія про те, наскільки проста людина може бути сильною. Мені цікаві ті, хто навіть у надскладній ситуації не обирають роль жертви. Навіть якщо ти беззахисна старенька, в якої є лише коза, ти можеш стати героєм, вибір є завжди».

Сюжет цієї новели, як і більшість історій «Війни очима тварин», має документальну основу та автори вважають її найдраматичнішою з усіх фільмів кіноальманаху.

«Історія про бабусю, яка передавала координати ворожої техніки нашим артилеристам, була однією із перших, яку я запропонував зняти відразу як побачив сюжет у телемарафоні навесні 2022 року. Ми навіть спілкувались з очевидцями тих подій — розповів автор ідеї та продюсер «Війни очима тварин» Олег Кохан. — А от при чому тут коза, вирішували вже автори фільму. Адже саме у цій новелі ми показали не тільки як українці переживають жахи війни, а й супротив, який чинять окупантам ті, хто не може тримати зброю, зустрівшись із руським солдатом віч-на-віч — старі, малі, навіть тварини та святі з ікон».

Для головних акторів стрічки «Торпеда» — кози, бабусі та хлопчика — знімання в антології стали кінодебютом. Виконавиця головної ролі Торпеди коза Юта під час знімання підхопила зіркову хворобу і виконувала команди режисера, коли до неї звертались лише на повне ім’я «Юта Голлівуд», яке після кожного знімального дублю вигукував оператор-постановник фільму Юрій Барсук. За словами режисера «Торпеди» Івана Сауткіна, серед півсотні кіз він обрав Юту, бо вона здалась йому сюрреалістичною і навіть потойбічною — саме такою він уявляв собі оповідачку своєї історії, адже вона мала контрастувати зі своєю тендітною господаркою — бабусею.

Популярна народна блогерка зі Львова Ольга Мартинишин, яка виконала роль баби Соньки, під час знімання ділилася зі своїм шанувальникам (а їх лише у ТікТок 114000) враженнями від Києва та першого знімального досвіду у форматі прямих включень, а виконавець ролі Льончика Назарій Гладюк вирішив створити власний YouTube-канал, щоб розповідати про творчий потенціал людей з особливими потребами.

70-річна блогерка зі Львова знялася в одному фільмі з Шоном Пенном - Фото 3

«Я сподіваюсь, тварини допоможуть нам розповісти світові про цю війну, — ділиться пані Оля. — Бо кізонька не просто все бачить, вона відчуває і багато що розуміє. Потрібно, щоб всі у світі теж мали розуміння, що тут відбувається і чому моя баба Сонька вчиняє саме так».

Нагадаємо, що героями попередніх новел режисерів Мирослава Слабошпицького, Андрія Лідаговського, Юлії Шашкової, Макса Тузова, Святослава Костюка та Олексія Мамедова стали вовк, білий кролик, корова, кіт, орел і навіть рибки.

70-річна блогерка зі Львова знялася в одному фільмі з Шоном Пенном - Фото 4

Перший трейлер кіноальманаху був представлений на Берлінському МКФ. По завершенню монтажного періоду кіноальманаху запланована світова прем’єра «Війни очима тварин» в рамках міжнародного кінофестивалю, після чого стрічку побачать українські глядачі. А партнерами проєкту виступають «Агенція США з міжнародного розвитку» (USAID), European Solidarity Fund For Ukrainian Films(ESFUF) та соціальна ініціатива Save Pets of Ukraine, яка від початку повномасштабного вторгнення опікується тваринами, що постраждали від війни.

70-річна блогерка зі Львова знялася в одному фільмі з Шоном Пенном - Фото 5

 


Джерело матеріала
loader