Bereznitsky Art Foundation представляє виставку Марини Талютто: "Там, де ти є"
Bereznitsky Art Foundation представляє виставку Марини Талютто: "Там, де ти є"

Bereznitsky Art Foundation представляє виставку Марини Талютто: "Там, де ти є"

Дата відкриття: 19 вересня, 18:30

Місце проведення: Bereznitsky Art Foundation

Вперше Bereznitsky Art Foundation представляє персональну виставку відомої української художниці та кураторки Марини Талютто — “Там, де ти є”.

Проєкт, глибоко особистий для Марини, народився під впливом війни, яку Росія веде проти України. Її чоловік, живописець Тимофій Папірний, захищає країну в лавах ЗСУ. Декілька робіт є візуальним переосмисленням його вражень від української природи. Незайманий ліс та степ, спокій і тиша — усе це контрастує з реальністю неперервних звуків пострілів і плином бойових дій.

Мінімалістичні роботи Марини Талютто на виставці чорно-білі. Підкреслюють драму сьогодення, передаючи глядачеві тонке поєднання рівноваги і травматичних переживань художниці.

Bereznitsky Art Foundation представляє виставку Марини Талютто: "Там, де ти є" - Фото 1

Марина Талютто “Чорний ліс”, 2024. Полотно, акрил

“Чорний ліс. Ліс з моєї уяви…

Слухаючи розповіді мого чоловіка Тимофія, який в той момент був на Запорізькому напрямку, про красу степів та лісосмуг, про те, що попри війну та  її рушійну дію, в своїй уяві я вималювала фантастичний чорний ліс, де знаходиться мій чоловік. Але попри всю небезпеку на війні, саме ліс, ніби огортає, та захищає. Саме ліс  стає образом неосяжності, мрії та стає тим символом духу української землі. 

Ліс, це місце, де для мого чоловіка, був відпочинок та безпека, та місце де ми могли вести наші з ним розмови, в яких ми мріяли про поїздку з нашою донькою, після нашої перемоги, в ті края. 

Я б назвала його Запорізький ліс. 

Але коли я розмовляла з Тимофієм про назву, він не погодився, бо на цьому напрямку, переважно лісосмуги та степ. 

Тож, буде Чорний ліс

З нашої уяви, про ті місця. 

І колись, обов'язково, ми поїдемо разом в цей ліс, щоб насолодитися тишою та красою, та співом птах.”, — Марина Талютто. 

Bereznitsky Art Foundation представляє виставку Марини Талютто: "Там, де ти є" - Фото 2

Марина Талютто, із роботи “Сьогодні”, 2024. Папір, спиртові маркери

Bereznitsky Art Foundation представляє виставку Марини Талютто: "Там, де ти є" - Фото 3

Марина Талютто, “Троянда”, 2024. Папір, акрил 

“Назва проєкту розповідає про власну практику малювання під час війни в Україні. Образи, які зустрічаються в нашому повсякденному житті тут і зараз, є тими образами, за які хочеться триматися, — саме тими, які є атрибутами звичного сталого життя. Це реальні предмети на невеликих рисунках маркерами: стіл, чашка, лампа, ножиці, двері, обличчя близьких і малознайомих людей, а також види й фрагменти рідного міста. Саме такі образи надають певну рівновагу в сучасній дійсності завдяки своїй звичності в нашому житті в умовах війни. Фіксування на сталих предметах і образах допомагає зберегти умовну рівновагу під час війни.

На більших аркушах паперу зображені уявні образи: чорний похмурий пейзаж, чорні троянди, темний образ Мадонни, які ніби-то навіюють ностальгію та трагічність сучасності.

Керамічні листи є метафоричним образом комунікації дитини під час війни, коли дитина надсилає свої малюнки татові на фронт. Це образ кохання.”, — Марина Талютто. 

Марина працює з різними медіа в мистецтві, зокрема інсталяція та графіка. Закінчила Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури. Стала призеркою стипендії від Міністерства культури Польщі. Відома своєю активною участю у різноманітних виставках та культурних проєктах як в Україні, так і за кордоном. 

Виставка занурить глядача в атмосферу хвилюючого відчуття війни, переданого через мистецтво.

Відкриття відбудеться 19 вересня о 18:30 в Bereznitsky Art Foundation.

Контакти для запитів:

+380 67 408 49 29

bereznitskyartfoundation@gmail.com



Джерело матеріала
loader