На Будапештському міжнародному книжковому фестивалі представлять стенд «Ukraine»
На Будапештському міжнародному книжковому фестивалі представлять стенд «Ukraine»

На Будапештському міжнародному книжковому фестивалі представлять стенд «Ukraine»

На 29-му Будапештському міжнародному книжковому фестивалі, який відбудеться 26-29 вересня, представлять перший національний стенд «Ukraine», організований Товариством української культури в Угорщині, Фундацією української книги в Угорщині UNABOOK і посольством України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сторінці події у Фейсбуці.

Товариство української культури в Угорщині, вже втретє бере участь на Будапештському міжнародному книжковому фестивалі, презентує українські культурні здобутки разом із Фундацією української книги в Угорщині «UNABOOK» та посольством.

Цього розу спільними зусиллями український національний стенд «Ukraine» буде організовано вперше.

У відвідувачів стенда буде можливість ознайомитися з українськими видавництвами «Vivat» і «Ранок», виробничі потужності яких постраждали від ракетної атаки російського агресора, а також видавництвами «Кліо», «Карпати», громадською організацією «GEN.Ukrainian». Запрошена почесна гостя національного стенда – українська поетеса і журналістка Юлія Бережко-Камінська.

«Фестиваль стане для всіх чудовою нагодою познайомитися з літературою, що відображає нашу боротьбу за свободу, національну ідентичність та людські цінності в умовах війни.

Ми матимемо за честь представити книги, створені в найскладніших умовах воєнного часу, і розповісти про видавничу діяльність в Україні та української громади в Угорщині», – йдеться в анонсі.

На Будапештському міжнародному книжковому фестивалі представлять стенд «Ukraine» - Фото 1

Програма українських заходів у рамках фестивалю:

  • 27 вересня 2024 (п’ятниця) 11:00-11:45

Презентація Artbook Cryones

Gen.Ukrainian – громадська організація, що спеціалізується на психологічній реабілітації дітей та підлітків, які пережили полон, примусову депортацію, втрату батьків.

15 історій дітей, учасників психоедукаційних реабілітаційних таборів Gen.Сamp, задокументовані в артбуку Cryones – збірці недитячих історій про жахи війни.

З англійської мови «crayons» перекладається як «кольорові олівці», але автори вкладають інший – глибший сенс у його значення: «cry ones» – «ті, що плачуть».

  • 27 вересня 2024 (п’ятниця) 12:00-12:45

Презентація видавництва «Vivat» «Намисто історій як шлях до серця Європи»

Видавництво «Vivat» з незламного Харкова, всупереч усім обстрілам, руйнуванням, постійним блекаутам намагається продовжувати свою діяльність на культурному фронті. Представлені книги частково зачіпатимуть тему війни, але передусім говоритимуть цікавими сильними історіями, які проникають в серце: «Мотанка», «Слова і кулі», «Україна. Шлях до серця Європи», «Ведмежуня мандрує в Карпати», «Клуб врятованих. Непухнасті історії», «Героїчні казки», «Крилаті історії».

  • 27 вересня 2024 (п’ятниця), 13:00-13:45

Презентація видання «Україна: пекельний 22-й. Народний щоденник»

«Україна: пекельний 22-й» – певною мірою щоденник перших місяців цієї війни – живий, різноплановий, емоційний. Тут є місце для численних фактів, особистих свідчень, емоційних розповідей, зауважень, реплік, глибоких повідомлень, рефлексій, есе…

  • 28 вересня 2024 (субота), 13:00-13:45

Перша міжнародна зустріч сучасних авторів. Для кого сучасна поезія і про що вона у нас і в наших сусідніх країнах?

Читаємо вголос та спілкуємося з поетами – Анною Луняковою з Чехії, Юлією Бережко-Камінською з України, Петером Шулеєм зі Словаччини, а також із Вірагом Ердешем. Модератор Міклош Форгач.

  • 28 вересня 2024 (субота), 18:00-18:45

Презентація двомовної антології «Поетична вАрта. Українська поезія спротиву».

У цій динамічній антології-білінгві представлено чоловічий та жіночий духовно-практичний досвід російсько-української війни, погляд поетів із самого її пекельного епіцентру, яким є наразі Україна у світі. Кожен автор виступає тут лише з одним твором, але всі вони разом – один міцний кулак, поетична арта (артилерія) супроти ненависного ворога, духовна варта (сторожа) на східних рубежах Європейського Союзу.

Місце розташування стенда «Ukraine»: Millenáris park, 1024 Budapest, kis rókus utca 16-20. Стенд «Ukraine»: Будинок-В, стенд номер G 5 (галерея).

Місце проведення презентацій: Millenaris park, 1024 Budapest, kis rokus utca 16-20, Будинок-В, Irodalmi Bázis, стенд номер G 8 (галерея).

Нагадаємо, Фундація української книги в Угорщині «UNABOOK» видала у Будапешті повість дитячої письменниці Еліни Заржицької «Три сходинки Голодомору», присвячену 90-м роковинам Голодомору 1932-1933 років в Україні.



Джерело матеріала
loader