У Болгарії проведуть референдум щодо відновлення комуністичної пам’ятки бруталізму
У Болгарії проведуть референдум щодо відновлення комуністичної пам’ятки бруталізму

У Болгарії проведуть референдум щодо відновлення комуністичної пам’ятки бруталізму

Муніципалетіт болгарського міста Казанлик, центру Долини троянд, планує реконструювати пам’ятник комуністичних часів «Бузлуджа», який наразі перебуває у вкрай сумному стані.

Бруталістську споруду звели 1981 році на горі Хаджі Дімітар, що раніше мала назву Бузлуджа. Верхівка гори вважалася свого роду святинею для Болгарської комуністичної партії, яка проводила тут конгреси. Та й досі, хоч сама будівля в аварійному стані, сотні болгарських соціалістів збираються на галявині перед нею.

Інтер’єр рясно прикрашено мозаїками: як центральну залу, так і кільцевий коридор навколо неї. Зараз ці композиції значно пошкоджені. У 1990-х після зняття охорони з будівлі люди почали виносити мідні пластини та інші цінні матеріали. Стелю у залі розстріляли з вогнепальної зброї, бо ходили чутки, нібито її оздоблено рубінами.

Менш із тим, це місце доволі популярне у туристів, адже є пам’яткою модного зараз бруталізму, а також розташоване серед мальовничих гір національного парку «Шипка-Бузлуджа».

Пам’ятник «Бузлуджа» перебуває у державній власності. Аби Казанлик міг його реставрувати, потрібно передати будівлю у власність міста. Позаяк реставрація, за попередніми оцінками, обійдеться у сім мільйонів левів (приблизно 4,5 мільйона євро), вирішили спитати думку громади та провести референдум.

Питання «Чи ви згодні, аби громада Казанлику отримала у безоплатне користування на 10 років об’єкт державної власності — Дім-пам’ятник на горі Бузлуджа?» винесуть на голосування 17 листопада. Референдум вважатимуть таким, що відбувся, якщо візьмуть участь щонайменше 40% жителів із правом голосу. Саме проведення референдуму коштуватиме 80 тисяч левів (40 тисяч євро).


У муніципалітеті підкреслюють, що відновлення «Бузлуджі» не матиме жодного політично-ідеологічного підґрунтя. Метою є виключно збереження унікального об’єкту з мозаїками — роботами видатних болгарських художників.

Пам’ятник також слугуватиме туристичним магнітом, особливо завдяки пілону з панорамним видом на гори. До нього проведено ліфт, який зараз не працює.

  • #болгарія
  • #бруталізм
  • #комуністична символіка

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Джерело матеріала
loader