Збудована у Львові козацька чайка "Пресвята Покрова" прибуде до Лондона
Збудована у Львові козацька чайка "Пресвята Покрова" прибуде до Лондона

Збудована у Львові козацька чайка "Пресвята Покрова" прибуде до Лондона

Про це повідомляють організатори, передає "Еспресо.Захід".

"Цей легендарний човен, збудований у Львові в 1992 році за зразком бойового судна XVIII століття, вже пройшов близько 30 тисяч морських миль навколо Європи і тепер прибуде до столиці Великої Британії, – розповідають його творці. – Це більше, ніж просто подорож човна – це вшанування багатої морської історії України. Ви матимете можливість побачити на власні очі символ української морської спадщини, відчути дух козаків та їхню незламну силу".

На гостей, які зустрічатимуть чайку у порту Лондона, чекатиме церемонія привітання за участі офіційних осіб, розповіді про історичну важливість корабля та українську морську ідентичність, а також традиційні козацькі смаколики.

козацька чайка "Пресвята Покрова"

Фото: козацька чайка "Пресвята Покрова"

Довідково

Чайка "Пресвята Покрова" була збудована 1992 року на території Фанерного заводу СМТ Брюховичі під Львовом.
Закладка киля козацької чайки відбулася у 1991 році на свято Покрови. Вона є точною копією бойового вітрильного козацького човна XV століття.

Побудовою човна займалося Львівське козацьке товариство "Кіш" разом з іншими активістами, які долучалися до творення з різних міст України (з Тернополя, Коломиї, Костополя Рівненської області, колишнього Кіровограду та інших).

Конструкція чайки робилася на основі давніх описів, а також креслень, що збереглися в архівах після побудови козацького флоту на ріці Дунай під час штурму турецької фортеці Ізмаїл. Конструктивно вона майже не відрізняється від знайденої на дні Дніпра біля острова Хортиця та піднятої у жовтні 1999 року автентичної новоманірної козацької чайки датованої 1738 роком.

  • У Львові уродини Соломії Крушельницької вшанують унікальною модульною виставкою "Ґранд-тур. Соломія Крушельницька: українська примадонна світових сцен", яку відкриють у в альтанці-ротонді в парку імені Івана Франка.


Джерело матеріала
loader