Кожен п’ятий бездомний в Україні виявився переселенцем
Кожен п’ятий бездомний в Україні виявився переселенцем

Кожен п’ятий бездомний в Україні виявився переселенцем

22% українців, які отримують послуги для бездомних, назвали причиною бездомності переміщення, йдеться у дослідженні «Бездомність в Україні» організації Depaul Україна. Таким чином, принаймні кожен п’ятий опитаний виявився переселенцем.

«Масштабне внутрішнє переміщення населення та руйнування житла, спричинені війною, є основними факторами, що призводять до бездомності в Україні та не є актуальними в більш широкому європейському контексті. Біля 3,5 мільйонів людей втекли зі своїх домів в інші регіони країни», — зазначають дослідники.

75% пошкоджень житла припадає на чотири області: Донецьку, Харківську, Луганську та Київську.

Причини бездомності часто є збігом кількох факторів. Опитувані згадували звільнення, травму, розрив сімейних чи інших стосунків, виселення та залежність. Деяким людям не було куди йти після виходу з в’язниці, дитячого будинку, лікарні або звільнення з армії.

Багато опитаних сказали, що стали бездомними за одну ніч — їхні домівки були зруйновані обстрілами або про їм довелося тікати з прифронтових та окупованих територій.

«Бездомні ВПО в більшості випадків вже мали фінансові проблеми в своєму житті. Хоча у
них і було якесь своє житло, вони насилу зводили кінці з кінцями і мали проблеми з роботою тощо. Тому, коли вони опиняються на новому місці без жодних заощаджень, без допомоги родичів… вони дуже швидко стають бездомними», — пояснює директор Харківського міського центру реінтеграції бездомних осіб.

Половина з опитаних людей (49%) живуть на вулиці більше п’яти років, і майже всі (95%) є бездомними не менше року.


Більшість країн світу не мають достовірних даних про бездомність, і точні масштаби
бездомності в Україні теж невідомі. В 2021 році, згідно за даними уряду, понад 50 тисяч людей
були офіційно зареєстровані як бездомні.

Mодель «Спершу житло» найкраще зарекомендувала себе серед усіх коли-небудь розроблених моделей, зауважують у благодійній організації.

Автори проводили дослідження на основі інтерв’ю та обговорень у фокус-групах із 234 людьми, які є або ризикують стати бездомними, а також на основі інтерв’ю з ключовими інформаторами, які надають послуги.

  • #Бездомні
  • #Переселенці

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Джерело матеріала
loader