На річницю згадуємо підрив радянськими військами Хрещатика в 1941 році. Що тоді сталося?
На річницю згадуємо підрив радянськими військами Хрещатика в 1941 році. Що тоді сталося?

На річницю згадуємо підрив радянськими військами Хрещатика в 1941 році. Що тоді сталося?

Учора, 24 вересня, містяни згадували жертв теракту на Хрещатику 1941 року.

Так у цей день більш ніж 80 років тому, після окупації Києва німецькими військами у центрі міста сталися потужні вибухи. В результаті чого спалахнула масштабна пожежа.

За тиждень було знищено близько 200 будівель, серед яких готелі, театри, бібліотеки та житлові будинки, найвищий будинок довоєнного Києва – 12-поверховий хмарочос Гінзбурга, а близько 50 тисяч киян залишилися без даху над головою. Про це зазначає КМДА.

Радянська пропаганда довгий час приписувала це нацистам, про те ці вибухи були організовані в межах тактики «випаленої землі». Розвінчання цього міфузгадуєтьсяу цьому матеріалі.

За інформацією Українського Інституту Національної пам’яті, у 1941 році радянські війська замінували центр Києва перед окупацією німцями. Операцію проводили інженерна частина 37-ї армії СРСР, 4-та дивізія НКВД та московська диверсійна група.

Замінували важливі об’єкти, включно з будівлями раднаркому, Верховної Ради та НКВС. Вибухівка була встановлена також у житлових будинках та історичних пам’ятках. Пізніше радянські вибухи знищили Успенський собор Києво-Печерської лаври. Німці намагалися розмінувати частину міста та врятували кілька будівель, таких як оперний театр і Будинок учителя.

Проте 24 вересня перші вибухи зруйнували кінотеатр «Люкс» і ще багато будівель на Хрещатику, зокрема, Гінзбургівський будинок і поштамт. Вибухи викликали масштабну пожежу, що знищила центр Києва та залишила близько 50 000 людей без даху над головою. Вогонь посилювався через легкозаймисті речовини, а пожежу неможливо було швидко локалізувати через відсутність води.

Ці теракти радянської влади стали приводом для нацистів розпочати масові розстріли євреїв у Бабиному Яру через тиждень після вибухів, що лише збільшило кількість жертв серед мирного населення.

  • #Архітектура
  • #Війна
  • #Київ
  • #радянська влада
  • #теракт

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Джерело матеріала
loader