Чому генетичний чекап став трендом серед біохакерів і чи справді він допомагає поліпшити якість життя
Чому генетичний чекап став трендом серед біохакерів і чи справді він допомагає поліпшити якість життя

Чому генетичний чекап став трендом серед біохакерів і чи справді він допомагає поліпшити якість життя

Тлумачення поняття ніколи не буває зайвим. Адже всі мають точно розуміти про що саме йде мова, без помилкових інтерпретацій, як це часто буває в наші дні у сфері інновацій та технологій. Сьогодні в полі нашого зору біохакінг, модний, сучасний, жаданий і не до кінця зрозумілий всім, хто спрямовує до нього свій інтерес. 

Тож, розпочнемо з того, що таке біохакінг і чому кожному з нас варто скоріше дізнатися про всі його переваги?

В інформаційному просторі термін біохакінг використовується для опису різноманіття «інструментів» для підвищення здатності організму функціонувати на рівні своєї максимальної продуктивності. Іншими словами біохакінг — синтез ідей та практичних методів з біології, генетики, нейрології,  нейрофізіології, нутриціології та інших наук, спрямованих на покращення стану здоров’я та (як ціль, а не як наслідок) якості життя. В центрі уваги біохакінгу людина, яка в першу чергу не байдужа собі. 

Сьогодні інтерес до біохакінгу зростає, адже усвідомленим людям подобається ідея створення своєї покращеної версії. Використовуючи технології, біохакери відстежують різні аспекти свого здоров`я в режимі реального часу — від рівня цукру в крові до генетичної схильності — і відповідним чином оптимізують свій спосіб життя. Цей підхід являє собою перехід до більш персоналізованої превентивної охорони здоров`я, де ключову роль відіграють дані та технології,  що безпомилково відстежують «те що є», «те, що дано», та «як це буде». 

По суті, біохакінг — це нова хвиля оптимізації здоров`я в усіх аспектах нашого життя.  Ключ до успішного, етичного та безпечного біохакінгу полягає у виборі надійних втручань. До них належать нормалізація сну, антистрес-менеджмент, регулярний контакт із природою, mindfulness-медитації, вживання адаптогенів (ашваганда, женьшень, базилік, гриби рейші), а також модні мікротренування, які полюбилися біохакерам і жителям Кремнієвої долини.

Безперечно, ключовим елементом поліпшення якості життя, без якого складно уявити коректний біохакінг, є генетичний check-up. Сьогодні цей тренд набув небаченої популярності, проте вивчення генетичної історії почалося досить давно. 

Чому генетичний чекап став трендом серед біохакерів і чи справді він допомагає поліпшити якість життя - Фото 1

Перші наукові дослідження ДНК датуються 60-ми роками 19 століття, однак генетичні тести у сучасному розумінні були винайдені лише в 80-х роках 20 століття, і стали доступними широкому загалу у 2000-х. Наука пройшла великий шлях до того, щоб сучасні генетичні тести були в змозі надавати максимально містку інформацію про організм людини. Наразі понад 2000 відкритих генетичних маркерів можуть бути проаналізовані за допомогою тестів. 

Beauty-редакторка ELLE.UA Олена Бабіцька дізналася в засновниці лабораторії Reasons, лікарки у сфері антивікової медицини з двадцятирічним досвідом, дерматологині та генетикині за освітою, членкині Американської академії антивікової медицини Оксана Єсипчук, чому генетичний тест варто зробити кожній жінці, у якому віці найкраще робити дослідження та як ця інформація може покращити якість вашого життя.

Оксана Єсипчук

Чи можна назвати вашу лабораторію Reasons піонерами у сфері генетичних тестів в Україні?

Певною мірою так. Генетичні дослідження за останні десятиріччя стали дуже популярними в Європі та Америці — люди все частіше усвідомлюють, що глибокі знання про себе і своє тіло допоможуть прожити довге, якісне і яскраве життя. В Україні ж цей wellness-напрямок тільки стартував, і Reasons стала першою лабораторією, що надає повний комплекс генетико-молекулярних досліджень. 

Генетичні тести в нашій лабораторії Reasons виконуються за допомогою сучасного біотехнологічного обладнання, правдивість їх результатів сягає 99.9%. 

Лабораторія пропонує інноваційний підхід до розв`язання проблем здоров’я, збереження молодості та покращення якості життя. Reasons спеціалізується на глибинній генетико-молекулярній діагностиці, завдяки чому кожен може отримати деталізований розбір свого організму по генах та молекулах з персоналізованими рекомендаціями. 

Яка з ваших послуг є найбільш популярною?

Найпопулярніша серед адептів здорового способу життя послуга, яку пропонує лабораторія Reasons — Генетичний паспорт здоров`я. Після отримання результатів певного набору тестів ваше життя розділиться на «до» та «після». Ви дізнаєтеся про себе те, що завжди було загадкою, а ваше уявлення про себе, свої внутрішні органи й системи розшириться колосально. Вам стане відомо про схильність до хронічних і спадкових захворювань, швидкість і особливості перебігу метаболічних реакцій, засвоєння необхідних організму корисних речовин, непереносність лактози, глютену або інших продуктів, а також перебіг процесів старіння. 

Генетичний паспорт здоров’я робиться один раз на все життя. Результати тесту не зміняться залежно від того, коли було зроблено тест — в перший день життя людини чи у похилому віці. Питання лише в одному: коли краще отримати цю інформацію? І відповідь очевидна — чим раніше, тим краще. 

Генетичний паспорт здоров’я дає широкі знання про різні аспекти вашого організму. Завдяки цим знанням ваша щоденна турбота про себе буде більш усвідомленою. Також, цю інформацію ви зможете використовувати під час усіх майбутніх звернень до вузькоспеціалізованих спеціалістів з конкретними станами чи скаргами або з метою профілактики, чи підтримки ефективного функціонування організму. 

Чому генетичний чекап став трендом серед біохакерів і чи справді він допомагає поліпшити якість життя - Фото 2

Бокси для генетичних тестів

Тож, мова йде і про процеси сповільнення старіння організму?

Так. Отримавши уявлення про особисті генетичні маркери, пов’язані зі старінням, ви зможете разом із лікарем знайти ефективні рішення для сповільнення цього процесу.

Reasons — це не тільки про діагностику віртуозного рівня, а й про повністю персоналізований підхід до кожної людини. Місцеві експерти знають, що кожна людина — цілий Всесвіт. Тому команда досвідчених лікарів приділяє багато уваги інтерпретації результатів аналізів кожного пацієнта, після чого створює індивідуальний гід саме для вас. У ньому ви знайдете персоналізовані рекомендації щодо способу життя, особливостей харчування, найбільш корисних фізичних навантажень та естетичних процедур, які забезпечать максимальний та пролонгований wow-ефект. 

Також в лабораторії  можна замовити послугу визначення біологічного віку, який не завжди збігається з хронологічним. Це може здаватися дивним, проте насправді різні люди одного й того ж віку можуть мати різний ступінь старіння на клітинному рівні. Завдяки генетико-молекулярному тестуванню ви дізнаєтеся про потенційні фактори старіння, наприклад:

  1. Зниження детоксикації та антиоксидантного захисту;
  2. Зменшення інтенсивності вироблення колагену;
  3. Сповільнення відновлення клітин та підвищені процеси глікації.

Які органи й системи організму сканують за допомогою генетичних тестів?

За допомогою генетичних досліджень можна проаналізувати майже всі органі та системи, зокрема серцево-судинну систему, травну систему, процеси детоксикації в печінці, а також схильності до ракових захворювань різних органів.  

Чим генетичний тест корисний для підтримки та поліпшення жіночого здоров`я?

Генетичні тести — це джерело цінної інформації про організм жінки, в тому числі при плануванні вагітності. 

В лабораторії Reasons є окремий генетичний тест «Фолатний цикл», що аналізує основні 5 генів, які відповідають за запліднення та виношування вагітності. Тест рекомендується всім жінкам, які планують в майбутньому стати матір’ю.

Якщо людина іпохондрик, чи не посилить тривожність результат генетичного тесту?

Генетичні тести можуть виявити схильність до розвитку певних хронічних та спадкових захворювань. Звісно, перспектива дізнатися про себе таку інформацію може тривожити. Однак, важливо розуміти, що основна перевага таких тестів — можливість проактивно реагувати на потенційні загрози. Генетичні тести це не просто інформація — це знання, які спонукають вас до певних дій і зміни образу життя задля зниження потенційних ризиків. У багатьох випадках, превентивна медицина або навіть лікування показують високу ефективність.

Наприклад, якщо тест показав високу ймовірність раку грудей — потрібно звернутись до мамолога для додаткового обстеження, проводити УЗД молочних залоз частіше, а саме раз на три місяці, слідкувати за рівнем естрогену та його метаболізмом. У випадку змін показників, лікар назначить медичну попереджувальну терапію, яка показує високу ефективність. 

Або, проаналізувавши ген, що відповідає за метаболізм вуглеводів, людина може дізнатися свою рекомендовану кількість споживання вуглеводів на день задля зниження ризику таких станів, як ожиріння, цукровий діабет та надлишкова вага. 

В міру того, як наука крокує вперед, стає зрозуміло, що усі відповіді на питання про молодість та повноцінне життя заховані у наших генах. Вже зараз лабораторія Reasons, спираючись на найновіші наукові досягнення, пропонує персоналізований підхід для кожного, хто бажає жити здорове та повноцінне життя. 


Джерело матеріала
loader