У Туреччині забудовника засудили до 865 років тюрми
У Туреччині забудовника засудили до 865 років тюрми

У Туреччині забудовника засудили до 865 років тюрми

Минулого тижня суд у Туреччині засудив забудовника до 865 років ув’язнення, повідомляє Anadolu.

Хасана Алпаргюна визнали відповідальним за те, що у збудованій ним 14-поверхівці у місті Адана загинули 96 людей під час минулорічного землетрусу. Вижив лише один мешканець.

Коли стався землетрус, Алпаргюн перебував на Північному Кіпрі й за тиждень сам здався поліції.

Житлову багатоповерхівку звели у 1975 році. Під час процесу фахівці звернули увагу на серйозні недоліки у конструкції будівлі та на поганій якості бетону.

Алпаргюн стверджував, що будував відповідно до чинного станом на 1975 рік законодавства, проводив геодезичну зйомку та не використовував жодних дефективних матеріалів. Він підкреслив, що будинок вистояв під час землетрусу в 1998 році магнітудою 6,3 бала.

Чоловік стверджує, що причиною руйнування стали пізніші капітальні ремонти та втручання у несучі конструкції та опори. 73-річний обвинувачений також повідомив, що хворіє на рак.

Однак суд засудив Хасана Алпаргюна до 62 довічних термінів.


Загалом землетрус 2023 року забрав життя понад 53 тисяч людей у Туреччині та ще шести тисяч у Сирії. У Туреччині було арештовано понад 260 осіб, причетних до будівництва будинків, що зруйнувалися. Зараз тривають судові процеси.

Після Ізмітського землетрусу в Туреччині оновили вимоги до сейсмостійкості будівель. Однак їх виконання не надто контролюють, і понад половина будинків у країні будується нелегально. Так, у 2018 році уряд Ердогана провів «амністію» незаконних забудов. Докладніше про це читайте у цьому матеріалі.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Джерело матеріала
    loader