Премʼєри української музики, що очікуються на Контрастах
Премʼєри української музики, що очікуються на Контрастах

Премʼєри української музики, що очікуються на Контрастах

Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика
Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика

Впродовж першого тижня жовтня у Львівській філармонії продовжуватимуться події Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти». Цьогоріч фестиваль досягнув своєї 30-ї едиції, чільне місце в програмах якої посіла українська музика. 

Середа 02.10.2024 / 19:00. Український квінтет

Український квінтет

Вишукане звучання фортепіано та струнних огорне філармонію у вечір першої середи жовтня, адже нову програму представлять Струнний квартет «Фенікс» та піаністка Віоліна Петриченко. Спираючись на традиції «Контрастів» музиканти обрали два чи не наймасштабніші українські квінтети. Два погляди на канонічний камерний жанр. Кожен зі своєю історією: твір Барвінського написаний у ГУЛАГу, Лятошинського — в евакуації. Кожен з них не мав з’явитись на світ, але забезпечив українській музиці розвиток на наступні щонайменш 80 років. Програма об’єднує представників із заходу та центру країни, які, опинившись на чужині, жили та творили для батьківщини.

Більше про подію
Квитки

Четвер 03.10.2024 / 19:00. Українські варіації

Українські варіації

Поєднання тембрів труби, арфи, фортепіано і струнних, завершена цьогоріч премʼєра, твір-реакція німецького композитора на події в Україні – все це в один вечір прозвучить у виконанні Львівського камерного оркестру «Академії».

Розпочнуть вечір написані у 2022 під впливом рішучості українських молодих музикантів «Українські варіації» для струнного оркестру німецького композитора Маркуса Гьорінга та Триптих для струнного оркестру «Філософія танцю» українця Юрія Решетара. Мелодійність української пісні тембрами струнних звучатиме і у творі «Тиха пісня» Богдани Фроляк. А екстравагантним міксом джазу, класики та навіть веснянок дивуватиме твір патрона філармонії Мирослава Скорика.

Не оминула програма «Академії» і світових премʼєр — правиконання отримає і «Елегія» з циклу «Камерна музика для фортепіано і струнних» композиторки, що вже давно співпрацює з оркестром — Ольги Криволап.

Більше про подію
Квитки

П’ятниця 04.10.2024 / 19:00. Станіслав Людкевич 145

Станіслав Людкевич 145
Станіслав Людкевич 145

У творчі таємниці одного з найславетніших класиків Галичини занурять солістки концерту – скрипалька Наталія Гордєєва та піаністка Віоліна Петриченко.

Виконавиці неодноразово ставали першовідкривачками української музики для європейської публіки. На цей раз нова програма від солісток прозвучить у Львові й буде присвяченою 145-літтю від дня народження патрона концертного залу філармонії — Станіслава Людкевича.

В програмі дуету: нещодавно видані в Копенгагені Варіації на народну тему для скрипки з супроводом фортепіано, сповнені відлуннями народних тем Соната для скрипки з супроводом фортепіано й «Valse Lente», композиторське переосмислення забутого народного танцю — чабарашки, Ноктюрн написаний після прочитання листа загадкової О.Ю та ще багато відкриттів.

Більше про подію
Квитки

Ольга МАКСИМ’ЯК

Джерело матеріала
loader