Нацистську військову базу перетворили на житло за проєктом MVRDV
Нацистську військову базу перетворили на житло за проєктом MVRDV

Нацистську військову базу перетворили на житло за проєктом MVRDV

У Нідерландах архітектурна студія MVRDV перетворила на житло німецьку військову частину часів Другої світової війни, повідомляє Dezeen.

Німці збудували свою частину в лісах Велюве, поблизу міста Арнем. Поряд розташовувався аеродром Делен, який за часів Другої світової був авіабазою Люфтваффе. Військова частина складалася з двох десятків споруд різного типу. Бетонні бункери оздобили цегляними фасадами, щоб замаскувати під сільські будинки.

Частину з будівель, зокрема оригінальні німецькі бункери, архітектори зберегли, інші реконструювали, ще деякі — було повністю перебудовано.

У збережених будинках нові елементи, такі як вхідні двері та вікна, виділили темно-сірим кольором, аби візуально відокремити від історичного тла.

Три житлові таунхауси, які звели на місці знесених споруд у західній частині ділянки, повністю повторюють стару пляму забудови, а також розмір і форму. Кожен містить по сім квартир. Дах і стіни вкрито сірою шиферною плиткою. Гаражі розташовано під землею.

«Особливість Buitenplaats Koningsweg у тому, що відпочатку будівлі було спроєктовано, щоб приховати їхню справжню функцію, — зазначає співзасновниця MVRDV Наталі Де Вріс. — Як, здійснивши втручання, привернути увагу до історії, зберігаючи оригінальне маскування? Наше рішення полягало в тому, щоб зробити зміни видимими».

Деякі будівлі перебудували під офіси та майстерні. У центрі комплексу розмістили громадський простір із приміщеннями для художніх резиденцій, баром і рестораном.


У східній частині скупчення з семи будівель перетворили на житлові будинки.

На півночі є 11 павільйонів, з яких зробили хатки для оренди. Їх проєктували різні архітектурні команди-учасники конкурсу. Дизайн мав фокусуватися на темі лісової схованки.

Військову базу оточував паркан, який знесли, аби лісові тварини могли безперешкодно рухатися. Замість доріг і тротуарів надали перевагу стежкам із екологічних міркувань.

  • #MVRDV
  • #Архітектура

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Джерело матеріала
loader