Точицький вважає, що треба залучати бізнес для фінансування культури
Точицький вважає, що треба залучати бізнес для фінансування культури

Точицький вважає, що треба залучати бізнес для фінансування культури

Про це він сказав в інтерв'ю "Голосу Америки".

Міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький поділився, у чому бачить стратегію поширення української культури за кордоном. За словами очільника міністерства, "мати табличку, що це Український інститут, недостатньо". Для відкриття інституції потрібно як фінансування, так і створення нових сучасних контентів.

Такі інституції, як Goethe Institut або Французький інститут існують за фінансової підтримки бізнесів.

"Одним із завдань міністерство на сьогодні бачить створення партнерства держава — приватний бізнес. Ми маємо створити правові передумови для того, щоб бізнес, який цікавиться, який готовий допомагати створити правову рамку [був залучений]. Щоб це було взаємовигідно, щоб це не було просто вкладання коштів, а людина після цього максимум отримує якесь повідомлення, що вона - відомий меценат. Це має бути абсолютно партнерське ставлення. Якщо ти інвестуєш у культуру, то очевидно, що в тебе мали б бути якісь пільги в частині оподаткування, або ж той податок, який ти сплачуєш, якийсь відсоток мав би йти на українську культуру", — поділився міністр.

Точицький переконаний, що слід також розвивати сучасне мистецтво — від філармонії до нової опери, як, наприклад, Метрополітен-опера. Для творення цього високоякісного мистецького продукту, на думку Точицького, мають бути сформовані коаліції.

Так, зокрема на зустрічі міністрів культури в Неаполі обговорювалося формування коаліції країн, які допомагатимуть Україні створювати цей контент: від залучення видатних особистостей, таких як Андреа Бочеллі, чи інституцій, як Метрополітен-опера або Карнеґі-Гол, до українських митців, які активно працюють за кордоном.

"Я не хотів би гарантувати, що уже завтра ми відчинимо тут [у США] Український інститут. Але мій досвід допомагає зрозуміти, що для початку ми маємо мати команду, яка зайде з якісним продуктом, а потім уже ставити будинок, - підкреслив він і додав: - Усе має бути на американській чи європейський лад. Там спочатку створюється концепція і під цю концепцію підбираються люди, і уже потім ці люди переїздять і починають творити, виконувати ті задачі, які перед ними стоять".

 
 



Джерело матеріала
loader