На атомних станціях почали будувати захист. Чому лише зараз?
На атомних станціях почали будувати захист. Чому лише зараз?

На атомних станціях почали будувати захист. Чому лише зараз?

На атомних станціях почали будувати захист. Чому лише зараз? - Фото 1

Держава взялася на спорудження фізичного захисту на атомних станціях. Зводитимуть залізобетонні конструкції довкола трансформаторів, щоб захистити обладнання від ударів дронами й пошкоджень уламками ракет, йдеться у статті LB.ua.

Наразі проводять тендери. Захист на Південноукраїнській АЕС коштуватиме понад пів мільярда гривень, приблизно стільки ж — на Рівненській АЕС. Інформацію про типи робіт і технічні умови приховано з міркувань безпеки.

Роботи мають завершити до кінця 2025 року.

«Укренерго побудувало захист на понад 60 об’єктах власної мережі. А на об’єкти Енергоатому перший контракт підписали 25 вересня, — констатує директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. — Відповідно, на найважливіших об’єктах і найчутливіших до ударів захисту просто немає».

Тендери на захист АЕС почали проводити після резонансної заяви президента Володимира Зеленського про те, що Росія готує удари по атомних станціях і зараз вивчає їх за допомогою китайських супутників.


За останні три роки Росія завдала 25 масованих ударів по українській енергетиці, порахували аналітики DiXi Group. Зокрема, росіяни випустили 1200 ракет по енергоінфраструктурі. Внаслідок атак Україна втратила 30 ГВт генерації — майже вдвічі більше, ніж найвищий рівень споживання всієї держави взимку.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Джерело матеріала
    loader