У Києві відбудеться персональна виставка Анастасії Фалілеєвої, присвячена її фільму «Я померла в Ірпені»
У Києві відбудеться персональна виставка Анастасії Фалілеєвої, присвячена її фільму «Я померла в Ірпені»

У Києві відбудеться персональна виставка Анастасії Фалілеєвої, присвячена її фільму «Я померла в Ірпені»

В рамках виставки буде представлено оригінальні кадри з фільму, документальні світлини та інші артефакти повʼязані з кінострічкою.

Премʼєра фільму «Я померла в Ірпені» відбулася у червні на найпрестижнішому анімаційному фестивалі в світі – Annecy Animation Festival. А нещодавно фільм виборов нагороду за найкращий сценарій на впливовому кінофестивалі Ottawa animation festival. 

В Україні стрічку також вже отримала низку нагород на кінофестивалях: гран-прі фестивалю анімації LINOLEUM та Kyiv international short film festival (KISFF). Також картина номінована на премію кінокритиків «Кіноколо». 

«Я померла в Ірпені» – документальна анімація та надзвичайний кейс в українській анімаційній індустрії. Це перший випадок великої міжнародної копродукції для українського короткометражного анімаційного фільму, і за сумісництвом, це найдорожчий короткометражний анімаційний фільм в Україні.  Фільм профінансовано Чеським фільмофондом та Словацьким Аудіовізуальним фондом. 

«24 лютого 2022 року ми з хлопцем виїхали з Києва в Ірпінь. Провели десять днів в оточеному місті й зуміли виїхати з останньою евакуаційною колоною. Час іде, але відтоді мене не покидає відчуття, що я померла в Ірпені. Фільм реконструює реальну історію виживання крізь особисту та суб’єктивну призму», – ділиться Анастасія Фалілеєва

Анастасія Фалілеєва – українська режисерка, стоп-моушен аніматорка, художниця. Її мистецька практика будується навколо аналогових анімаційних технік та розвитку і підтримці стоп-моушен анімації, що на жаль на межі зникнення в Україні.

«В галереї я зазвичай представляю актуальне мистецтво, проєкт «Я померла в Ірпені» не є виключенням. Ми не дивимося з авторкою на цю історію, як чергову виставку про війну, мене особисто зацікавило те, як проявилися малюнки Анастасії у кіномистецтві – це розширить рамки багатьох сучасних митців», – ділиться куратор і галерист Сергій Войток.

Войток Сергій – галерист, артменеджер, куратор, популяризатор сучасного мистецтва, блогер, волонтер, засновник галереї сучасного мистецтва «Voitok Gallery» та благодійного майданчику «Voitok ArtStore».

Подія пройде у Voitok Gallery із 11 жовтня по 2 листопада 2024 року. 

Відкриття виставки відбудеться 10 жовтня о 19:00.

Адреса Voitok Gallery: м. Київ, пров. Госпітальний, 1а, підʼїзд 1, код 64

Джерело матеріала
loader