Які компанії отримали найбільше коштів з держбюджету? Дослідження
Які компанії отримали найбільше коштів з держбюджету? Дослідження

Які компанії отримали найбільше коштів з держбюджету? Дослідження

Аналітики YouControl провели масштабне дослідження щодо розподілу державних коштів між приватними компаніями за період з вересня 2023 року по серпень 2024 року. За цей час півтисячі комерційних компаній отримали від держави майже 150,5 млрд грн.

Компаній зареєстровані у наступних містах :

  • 174 компнаії зареєстровані у Києві
  • 57 у Дніпропетровській області
  • 39 на Київщині
  • Понад 40% компаній працюють у галузі будівництва
  • 94 компанії пов’язані з фінансово-промисловими групами
  • 42 з них мають зв’язки з національними політично значущими особами
  • Найменша частина зареєстрована у Одеській, Харківській та Львівській областях

Найбільше державних коштів — близько 12 млрд грн — отримало ТОВ «ГК “АВТОСТРАДА”», що займається будівництвом та ремонтом доріг.

Але розглянемо весь список :

  • ТОВ «ГК “АВТОСТРАДА”» — 12 млрд грн. Компанія спеціалізується на будівництві та ремонті доріг, мостів та інфраструктурних об’єктів. Вона входить до фінансово-промислової групи “MS Capital”, власником якої є Максим Шкіль. Сама компанія зазначає, що виконує стратегічні завдання з відновлення складних інженерних споруд і захисту об’єктів енергетичної інфраструктури.

За час своєї діяльності компанія відремонтувала понад 2000 км доріг та відновила більше 200 мостових переходів. Під час повномасштабного вторгнення було також відбудовано 50 ключових інфраструктурних об’єктів.

  • ТОВ «АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ» — 10,5 млрд грн. Це підприємство є одним із ключових підрядників у програмі «Велике будівництво». За даними bi.prozorro, загальна вартість переможних лотів в процедурах публічних закупівель компанії складає близько 580 млрд грн. Основним бенефіціаром є Олександр Бойко.
  • ТОВ «РОСТДОРСТРОЙ» — 7,6 млрд грн. Компанія належить до фінансово-промислової групи «Ростдорстрой» та спеціалізується на дорожньому будівництві. За даними bi.prozorro, загальна вартість переможних лотів у процедурах публічних закупівель товариства складає майже 470 млрд грн. Бенефіціарами є Євген Коновалов та Юрій Шумахер, який є депутатом Одеської міської ради.
  • ТОВ «ОНУР КОНСТРУКЦІОН ІНТЕРНЕШНЛ» — понад 4 млрд грн. Підприємство входить до групи «ОНУР» турецьких бізнесменів Онура та Іхсана Четінджевіз. Компанія активно займається дорожнім будівництвом та інфраструктурними проектами. За даними bi.prozorro, вартість лотів – 320 млрд грн.

Крім будівельних компаній у списку ще є ТОВ «ЕПІЦЕНТР К», бенефіціарами якого є Олександр та Галина Гереги. За останні 12 місяців компанія отримала майже 447 мільйонів гривень державних коштів. Ця компанія входить до фінансово-промислової групи «Епіцентр». Олександр Герега був народним депутатом України трьох скликань, а його дружина Галина Герега також була депутатом Київської міської ради.

В досліджені не вказується, чи виявлено корупційні схеми, чи інші порушення законів. Визначаться лише, що компанії, які отримали найбільші обсяги державних коштів, переважно належать до великих фінансово-промислових груп, що свідчить про їхню значну роль у сфері державних закупівель. Ці компанії працюють у різних секторах, найбільш представленими є підприємства, пов’язані з дорожнім будівництвом.

  • #будівництво
  • #дослідження
  • #Фінанси

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Джерело матеріала
loader