Суд не підтримав забудову гори Свидовець
Суд не підтримав забудову гори Свидовець

Суд не підтримав забудову гори Свидовець

Дев’ятого жовтня Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу захисників Свидовця, скасувавши попереднє рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду. Це рішення визнає недійсним затверджений план території курорту «Свидовець», яким передбачалося забудувати одне з наймальовничіших місць Карпат.

Нагадаємо, що конфлікт щодо будівництва курорту на Свидовці, одному з найвищих хребтів Карпат, триває кілька років. Девелоперський проєкт передбачає зведення на цьому місці туристичного комплексу для 28 тисяч туристів, із 60 готелями, 120 ресторанами та аеродромом.

Курорт мав би створити тисячі робочих місць та залучити туристів до України, однак екологи та активісти виступили проти цього будівництва через загрозу природній екосистемі Карпат.

Екологи зазначали, що забудова порушить водний баланс регіону, зокрема річкову систему Чорної Тиси, що може призвести до екологічної катастрофи. Вони залучили міжнародні організації та опублікували аналітичний звіт, у якому йдеться про серйозні порушення при погодженні проєкту.

Хоча деякі мешканці сусідніх сіл підтримували ідею курорту, сподіваючись на економічний розвиток регіону, екологи наполягали на необхідності захисту природи та звертали увагу на ризики масштабного будівництва для екосистеми.

Тому у травні 2023 року WWF-Україна за підтримки ініціативної групи Free Svydovets звернулися до Президента з ініціативою створення заказника «Вільний Свидовець», щоб захистити праліси й недоторканість Українських Карпат.

  • #Забудова
  • #Карпати
  • #курорт

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Джерело матеріала
loader