5 виставок, які не можна пропустити в Києві у ці вихідні
5 виставок, які не можна пропустити в Києві у ці вихідні

5 виставок, які не можна пропустити в Києві у ці вихідні

Провести осінні вихідні у просторі музею чи галереї чудова ідея. Ми зібрали 5 найцікавіших виставок, які варто побачити у Києві у жовтні: від виставки Олександра Ройтбурда у просторі Vakulenko Art Consulting до робіт молодих фотографів в Dymchuk Gallery.

Naked Landscapes. Фотовиставка Ксенії Каргіної

з 10 по 27 жовтня у просторі "Кудрявка"

5 виставок, які не можна пропустити в Києві у ці вихідні - Фото 1
Фото експозиції: Євген Нікіфоров

Від вулканів Чилі до солончаків Болівії, від пустель Чаду до Чорного моря України — виставка фотографки Ксенії Каргіної Naked Landscapes про подорож до надр планети та про віднайдення зв’язків зі світом, про подорож від себе та до себе — про трансформуючу силу краси. Переважна більшість фотографій зроблена в диких місцях Південної Америки та Центральної Африки. Великоформатні роботи, розміром 1,5 х 2 метри, чергуються з нотатками авторки.

У межах виставки відбудеться благодійний онлайн аукціон. На ньому буде розіграно роботу із зображенням українського пейзажу, зробленого влітку 2024 року в Одесі. Виручені кошти будуть направлені на потреби ЗСУ.

Виставка переможців конкурсу "MYPH PHOTOGRAPHY PRIZE 2024"

З 11 жовтня по 24 листопада, Dymchuk Gallery

5 виставок, які не можна пропустити в Києві у ці вихідні - Фото 2
"Мій дід закопав піж яблунею змію", авторка Регіна Буквіч

У жовтні та листопаді в Dymchuk Gallery на Подолі можна побачити роботи найяскравіших молодих фотографів України – переможниць та переможців конкурсу "MYPH PHOTOGRAPHY PRIZE 2024". "MYPH. Миколаївська Молода Фотографія" — школа концептуальної й артфотографії, яку 2018 року заснував у Миколаєві Сергій Мельниченко — фотограф, активіст, волонтер та популяризатор концептуальної фотографії як в Україні, так і за кордоном.

На "MYPH PHOTOGRAPHY PRIZE 2024" було надіслано більше 500 заявок і більше 5000 фотографій від авторів. Жюрі відібрало 8 переможців: Олексій Чистотін, Ірина Кабиш, Айнур Сакішева, Оля Коваль, Георгій Іванченко, Регіна Буквич, Нурлана Удовенко, Вероніка Моль. Фіналісти, які зайняли преші три місця, матимуть групову виставку в галереї Vasli Souza в Осло, Норвегія.

Виставка номінантів премії Future Generation Art Prize

PinchukArtCentre, 4 жовтня – 19 січня

Фото: Ela Bialkowska, OKNO Studio для PinchukArtCentre/Future Generation Art Prize 2024

Виставка номінантів 7-го конкурсу міжнародної премії Future Generation Art Prize, що відбувається раз на два роки та відкриває нові імена в сучасному мистецтві. Цьогоріч вдібіркова комісія обрала 21 художник зу сього світу – від Конго і до Тайваня. Україна на виставці та конкурсі представляє мисткиня Дана Кавеліна, яка увійшла до числа номінантів як лауреатка головної Премії PinchukArtCentre 2022.

На виставці митці та мисткині з усього світу говорять про нагальні питання сьогодення: це історична пам'ять та травми колонізації, способи подолання втрати та наслідки війн.

"Олександр Ройтбурд. Метафори жіночності"

з 9 жовтня до 24 листопада у просторі Vakulenko Art Consulting

5 виставок, які не можна пропустити в Києві у ці вихідні - Фото 3
Автор – Олександр Ройтбурд, фото facebook.com/vakulenko.consulting/

До дня народження Олександра Ройтбурда в галереї Vakulenko Art Consulting відкрилася виставка робіт з приватних колекцій, присвячену погляду Ройтбурда на жінок та його мистецтву про жінок. Зображуючи жінок, Ройтбурд експериментує з формами тілесності, розповідають автори проєкта. "Він відмовляється від безумовної фізіологічної норми та конструює альтернативну тілесність. Тіло в трактуванні майстра може стати чимось схильним до розтягування, як жуйка, текучим, як силікон, втратити тулуб і обидві руки, складатися з однієї голови і пережити безліч інших модифікацій".

"Невидимі сади"

з 10 до 27 жовтня 2024 року у Національному музеї Тараса Шевченка

5 виставок, які не можна пропустити в Києві у ці вихідні - Фото 4
Фото: Національний музей Т. Шевченка

Виставка об'єднує роботи 124 сучасних українських митців, досліджуючи взаємозв’язок людини і природи через мистецтво. Проєкт фокусується на екологічних та психологічних темах, поєднуючи їх через метафору саду. Перший аспект виставки акцентує на вразливості зникаючих рослин України, які опинилися під додатковою загрозою через війну. Другий аспект присвячений метафорі невидимих садів як внутрішніх опор, які люди знаходять у собі для виживання у найскладніші часи.



Джерело матеріала